ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Obama a feleségét akarja – nem támogatja Kamalát

Kamala Harris / Fotó: Shutterstock
Kamala Harris / Fotó: Shutterstock
Sokan támogatják Kamala Harris indulását, miután Biden lemondott. De néhány befolyásos párttag, köztük Nancy Pelosi csendben maradt.
Hirdetés
Ad image

A Demokrata Párton belül sokan kételkednek abban, hogy Harris képes-e legyőzni Trumpot. Egyes demokraták azt javasolták, hogy a pártnak az augusztusi konvenció előtt mini-előválasztást kellene tartania.

Maga Biden vasárnap külön nyilatkozatban támogatta Harrist, miután levelében közölte, hogy lemond. Gyorsan követte őt a nagyhatalmú Congressional Black Caucus, és több kulcsfontosságú adományozó, a szuper PAC-ok közül a Priorities USA és az Unite the Country.

„Ma szeretném felajánlani teljes támogatásomat Kamala számára, hogy ő legyen pártunk idei jelöltje. Demokraták – itt az ideje, hogy összefogjunk és legyőzzük Trumpot. Csináljuk meg!” – írta Biden az X-en.

A Harrist támogató demokrata törvényhozók listája a nap előrehaladtával egyre bővült. Vasárnap estére a listán szerepelt a kaliforniai, a coloradói, az észak-karolinai és a pennsylvaniai kormányzó valamint egy-egy arizonai és a washingtoni szenátor.

Dmitri Mehlhorn, aki Reid Hoffman, a LinkedIn alapítójának és egyik legnagyobb demokrata adományozójának a tanácsadója „a megtestesült amerikai álomnak” nevezte Harrist, megjegyezve, hogy bevándorlók lánya. „Ő a megtestesült keménység is, aki a szülővárosomból, a kaliforniai Oaklandből emelkedett az állam legfőbb ügyészévé. Joe Biden visszalépésével alig várom, hogy segítsek Harris elnök megválasztásában”.

Mind az 50 demokrata párti állami elnök támogatni fogja Harrist, mint a párt új elnökjelöltjét – jelentette vasárnap a Reuters több forrásra hivatkozva. Tennessee, Louisiana, Dél-Karolina és Észak-Karolina demokrata küldöttségei a jelölőgyűlésen közölték, hogy támogatják Harrist.

Mások, köztük Pelosi és Obama, megköszönték Biden hazafiságát, de egyelőre nem álltak Harris vagy más jelölt mögé. Bennfentesek szerint Obama kivár és a színfalak mögött Michelle Obamának készíti elő a terepet.

„Az előttünk álló napokban feltérképezetlen vizeken fogunk navigálni” – mondta Obama egy nyilatkozatában. „De bízom abban, hogy pártunk vezetői képesek lesznek olyan folyamatot létrehozni, amelyből egy kiváló jelölt kerül ki”.”

Ahogyan 2020-ban is tette, miután Biden megszerezte a demokrata jelölést, Obama úgy véli, hogy egyedülálló módon képes lesz segíteni a párt egyesítésében, ha egyszer lesz jelöltje – mondta egy, az ügyet jól ismerő forrás.

Chuck Schumer szenátusi többségi vezető, aki méltatta Biden döntését, hogy félreáll, szintén hallgatott arról, hogy ki legyen a demokraták jelöltje.

Peter Welch, az első demokrata szenátor, aki felszólította Bident, hogy mondjon le az újraválasztási pályázatáról, nyílt jelölési folyamatot sürgetett.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés