ACNEWS

Önkormányzat: új erővonalak Budapesten

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Példátlan izgalmakat hozott a vasárnapi főpolgármester-választás, és még az sem biztos, hogy múlt időben beszélhetünk róla - írja a 24.hu elemzése.
Hirdetés
Ad image

Nagyjából 800 ezer leadott szavazat mellett Vitézy és Karácsony között a különbség felfoghatatlanul kicsi, Vitézy máris közölte, hogy újraszámolást kér, mivel 22 ezer budapesti voksolt érvénytelenül (aligha függetlenül attól, hogy Magyar Péter bejelentette, egyik jelöltet sem tartja alkalmasnak, és föl sem vette a főpolgármesteri szavazólapot).

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz és a Tisza Párt is 10–10 mandátumot szerzett, vagyis egyetlen döntés sem születhet majd úgy, hogy valamelyikük ne szavazná meg, ami a komoly zsarolási potenciál mellett jókora próbatétel is lesz számukra, különösen a Tiszának, amelynek el kell döntenie, hogy a Fidesszel együtt akadályozza a város működését, vagy Karácsony politikáját igyekszik a maga képére formálni. A főpolgármester vezette baloldali szövetségnek ugyanis csak 7 képviselője lesz, a hegyvidéki polgármesteri címet bezsebelő Kétfarkú Kutya Pártnak 3, csakúgy, mint a Vitézyt támogató, az LMP-vel közösen induló egyesületnek. (A Momentum kiesett)

A 23 közül továbbra is hat fővárosi kerületet vezet majd fideszes polgármester, kettőt pedig a Fidesz által támogatott független.

Az I. kerületben elbukó V. Naszályi Mártát és a Zuglóban – momentumos ellenlábasával szemben – veszítő Horváth Csabát kivéve az összes újrainduló ellenzéki polgármester győzött Budapesten, jellemzően nagyobb izgalmak nélkül, még azok a DK-sok (László Imre és Szaniszló Sándor) is, akikkel szemben a Fidesz mellett a Tisza Párt is kihívót állított, vagy akiknek a Kétfarkú Kutya Párttal gyűlhetett volna meg a bajuk (mint Kiss László és Niedermüller Péter). Őrsi Gergely csaknem 70 százalékot szerzett a II. kerületben, de győzött Pikó András is, súlyos fideszes ellenszélben a Józsefvárosban, Baranyi Krisztina pedig Ferencvárosban verte meg könnyedén nemcsak kormánypárti ellenfelét.  

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés