ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Összeomolhat a magyar üzemanyagpiac, elzárta Ukrajna az olajat

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Nagy baj lehet abból, ha zárva marad a Barátság kőolajvezeték, ami hamarosan áremelést, majd üzemanyaghiányt eredményez.
Hirdetés
Ad image

Ha az ukránok nem nyitják meg a Barátság kőolajvezetéket, az áremeléshez majd benzinhiányhoz vezethet és bedöntheti a magyar üzemanyagpiacot. Ugyanis Ukrajna júniusban elzárta a Barátság kőolajvezetéken az orosz olaj útját Szlovákiába és Magyarországba. Annak ellenére – mint azt a Blikk megírta -, hogy a közép-európai országok korábban mentességet kaptak a szárazföldi vezetéken át jövő olajimportra az európai uniós szankciók alól. Az olaj hazai behozatal 70 százaléka Oroszországból jön, aminek a felét idáig a Lukoil szállította.

Szijjártó Péter pénteken élesen bírálta Kijevet a lépésért, és úgy fogalmazott, ezzel a lépéssel komoly veszélybe sodorják Magyarország energiabiztonságát. „Az ukrán hatóságok kezdetben hajlottak megoldást találni a helyzetre, ezek a kísérletek azonban elhaltak azóta” – idézte az ATV a külügyminisztert.

Nem tud mit tenni Oroszország

Az orosz Lukoil olajtársaság válsághelyzetet jelentett, miután Ukrajna blokkolta az olajszállítást. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov elismerte: Ukrajna döntése fájdalmas az orosz olaj vásárlóinak. De nem tudnak mit tenni ellene. Ukrajna szigorúbb szankciókat léptetett életbe a legnagyobb orosz magántulajdonú olajvállalat, a Lukoil ellen, és megtiltotta a tranzitforgalmat. Így nemcsak Magyarországra, de Szlovákiába sem tud szállítani olajat a társaság – írta a bulvárlap.

Néhány hét és jön az energiaválság

Hogy ez milyen hatással van Magyarországra? Heteken belül energiaár-robbanás és áramhiány jöhet, ha nem lesz megoldás a kieső orosz olajra – írta a 444 egy, a Politicónak nyilatkozó Magyarország-szakértőre hivatkozva. A lengyel Ilona Gizinska – az OSW elemző intézet kutatója – szerint ha Ukrajna továbbra sem engedi át az orosz kőolajat a Barátság vezetéken, akkor néhány héten belül energiaválságot élhet át Magyarország. Drasztikusan megnőhet az energia ára, sőt akár áramhiány is lehet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés