ACNEWS

Palesztin adókon marakodnak az izraeli miniszterek

Shekel. Fotó: pixabay
Shekel. Fotó: pixabay
Az izraeli védelmi és pénzügyminiszter szerdán összecsapott azon, hogy a ciszjordániai adóbevételek egy részét át kell-e utalni a Palesztin Hatóságnak, miközben az izraeli erők folytatják a gázai háborút.
Hirdetés
Ad image

Yoav Gallant védelmi miniszter azt követelte, hogy az Izrael által a palesztinok nevében a Ciszjordánia közvetlen izraeli ellenőrzés alatt álló részein beszedett adóbevételeket haladéktalanul folyósítsák.

„Izrael Állam érdekelt a stabilitás fenntartásában Júdeában és Szamáriában, mindig és különösen ezekben az időkben” – mondta Gallant televíziós nyilatkozatában, utalva  Ciszjordániára, ahol a Hamász elleni háború három héttel ezelőtti kezdete óta meredeken emelkedett az erőszak.

„A pénzeszközöket azonnal át kell utalni, hogy azokat a Palesztin Hatóság operatív és a Palesztin Hatóság terrorizmus megelőzésével foglalkozó ágazatai felhasználhassák” – mondta.

Az ideiglenes békemegállapodások értelmében az izraeli pénzügyminisztérium szedi be az adókat a palesztinok nevében, és havonta átutalja azokat a Palesztin Hatóságnak, amely korlátozott önrendelkezéssel bír a megszállt Ciszjordániában, de a megállapodással kapcsolatban állandó viták vannak.

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter, akinek keményvonalas vallási nacionalista pártja erős támogatottsággal rendelkezik a ciszjordániai zsidó telepesek körében, úgy reagált, hogy Gallant „súlyos hibát” követ el, amikor a pénzeszközök felszabadítását követeli.

Smotrich már korábban közölte, hogy ellenezné a közszféra béreinek és más kormányzati kiadások fedezésére szolgáló pénzek kifizetését, azzal vádolva a ciszjordániai palesztinokat, hogy támogatták a Hamász október 7-én Izrael ellen elkövetett halálos támadását.

„Nem szándékozom hagyni, hogy Izrael Állam finanszírozza ellenségeinket Júdeában és Szamáriában, azokat, akik támogatják a Hamász terrorizmusát, és finanszírozzák a 10/7-es terroristákat, akik meggyilkoltak és lemészároltak minket” – mondta egy nyilatkozatában.


(Forrás: Reuters)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés