ACNEWS

Palkovics: Magyarország jól teljesít az igazságügyi rendszer digitalizációjában

A 2021-es uniós igazságügyi eredménytábla adatai alapján Magyarországon - több uniós tagállammal ellentétben - nincs jelentős különbség a digitális fejlettség tekintetében a különféle eljárástípusok között, és a legtöbb mutatóban jól teljesít az ország - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Digital Public Administration Summit nevet viselő nemzetközi közigazgatás-fejlesztési konferencián kedden.

    

Hirdetés
Ad image

A 2021-es uniós igazságügyi eredménytábla adatai alapján Magyarországon – több uniós tagállammal ellentétben – nincs jelentős különbség a digitális fejlettség tekintetében a különféle eljárástípusok között, és a legtöbb mutatóban jól teljesít az ország – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Digital Public Administration Summit nevet viselő nemzetközi közigazgatás-fejlesztési konferencián kedden.

    

Az online eseményen Palkovics aláhúzta, hogy a koronavírus-járvány világszerte hatalmas kihívást jelentett az államoknak, miközben a digitalizáció megkerülhetetlen eszközzé vált a pandémia kezelésében.
A közszolgáltatás sokszínű világában az igazságszolgáltatási rendszer jelentősége vitathatatlan, ezért az államoknak kiemelt érdeke fűződik ahhoz, hogy a járvány ellenére hozzáférhetővé és átláthatóvá tegyék ezt a területet az állampolgárok védelme és a jogi kiszámíthatóság biztosítása érdekében – jegyezte meg a tárcavezető.
A digitális technológiák és a mesterséges intelligencia használata alapvető eszköz az igazságszolgáltatási rendszer folyamatos működésének biztosításához – fűzte hozzá.
Az Európai Bizottság által idén nyáron közzétett uniós igazságügyi eredménytábla (2021 EU Justice Scoreboard) mutatói alapján a járvány alatt is működő bíróságok munkája hozzáférhetőbbé és hatékonyabbá vált a digitális fejlesztéseknek köszönhetően – hívta fel a figyelmet a miniszter.
Az eredménytábla – amely 2013 óta a jogállamisági mechanizmus egyik eszközeként szolgál – idén az igazságszolgáltatási rendszerek digitális fejlettsége mellett a bírói függetlenségre helyezte a hangsúlyt, így annak megállapításai a bizottsági jogállamisági jelentésnek is részét képezik majd – emlékeztetett Palkovics.
A 2021-es eredménytábla egyúttal bemutat két Eurobarometer-felmérést arról, miként érzékeli a társadalom és a vállalati szféra az igazságszolgáltatás függetlenségét az egyes tagállamokban – tette hozzá.
A miniszter elmondta: az eredménytábla mutatói azért bírnak kiemelt jelentőséggel, mert az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) húsz százalékát a digitális fejlesztésekre kell fordítani, így a kimutatások az uniós helyreállítási alap (Next Generation EU) elosztását is befolyásolhatják.
Az ítéletek online hozzáférhetőségének biztosítása növeli az igazságszolgáltatási rendszerek átláthatóságát, segíti a jogi környezet megértését, valamint hozzájárul az ítélkezési gyakorlat következetességéhez és az adatbiztonsághoz – hangsúlyozta Palkovics. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon, Észtországban, Litvániában és Szlovákiában férhetők hozzá a legszélesebb körben online a nyilvánosan közzétett ítéletek – mutatott rá.
Az eredménytáblából kiindulva Magyarországon szükség lenne a bírósági ítéletek szabványosított modellezési rendszerének kialakítására annak érdekében, hogy elő lehessen mozdítani a modernebb technológiákon – például blokkláncon és mesterséges intelligencián – alapuló eszközök elterjedését – összegezte Palkovics.
A Digital Public Administration Summit egy magyar kezdeményezés, amelynek központi témája a digitális közigazgatás, a digitális államkormányzás. A konferencia célja a hazai és nemzetközi innovatív megoldások, valamint a közigazgatást érintő digitalizációs lehetőségek, trendek és jó gyakorlatok bemutatása, illetve az állami szektor és a vállalati szféra együttműködésének segítése. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés