ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Betiltanak minden műanyagzacskót a szupermarketekben

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Ezentúl mindenki saját zacskóval megy bevásárolni, nehogy logisztikai nehézségekbe ütközzön.
Hirdetés
Ad image

Ma már itthon is egyre több áruházban fizetni kell a környezetbarát zacskókért, ingyen tasak nem jut a vásárlónak. Ám Új-Zéland a világ első országa, amely a szupermarketekben a műanyag zacskók tilalmát kiterjesztette a vékony zacskókra, amelyeket jellemzően gyümölcsök vagy zöldségek tárolására használnak. A szombaton életbe lépett törvény egy szélesebb körű, az egyszer használatos műanyagok elleni kormányzati kampány része. A legtöbb vásárló már most is saját szatyrot visz magával az üzletekbe, miután 2019-ben betiltották az elvihető műanyag zacskókat.

Az elmúlt években számos országban vezettek be díjat vagy tilalmat a műanyag zacskókra.

„Új-Zéland túl sok hulladékot, túl sok műanyaghulladékot termel” – mondta Rachel Brooking környezetvédelmi miniszterhelyettes, majd hozzátette, hogy több mint egymilliárd műanyag zacskót spóroltak meg azóta, hogy 2019-ben életbe lépett a vastagabb zacskók betiltása.

Az új lépéstől azt várják, hogy évente 150 millió műanyag zacskó használatát akadályozzák meg. A kritikusok aggályokat fogalmaztak meg amiatt, hogy a vásárlók az élelmiszereket egyszerűen az eldobható papírzacskókba teszik, amelyek még mindig kaphatók a szupermarketekben.

„Ezt még mindig érdemes átgondolni, de valóban csökkenteni akarjuk az egyszer használatos bárminemű csomagolást. Ezért azt szeretnénk, ha az emberek a saját táskájukat vinnék magukkal”- mondta Brooking.

Az új-zélandi kormány más kezdeményezésekben is előrelépést tett az éghajlatváltozás kezelése érdekében. Októberben javasolta, hogy adóztassák meg a haszonállatok, például a juhok és szarvasmarhák által termelt üvegházhatású gázokat. A világ első olyan rendszere, amelynek keretében a gazdák 2025-ig valamilyen formában fizetnének a mezőgazdasági kibocsátásokért – írja a BBC.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés