ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Párizs már most gyűlöli az olimpiát

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Párizs lakói amúgy se repesnek az olimpia miatt, azonban most újfent hangot adtak gyűlöletüknek. Nem tudnak parkolni a városban.
Hirdetés
Ad image

Párizs nagy sugárútjai, fenséges műemlékei és zsúfolt kávézói a héten kiegészítést kaptak. Több mint 44 000 fémkorlát akadályozza jelen pillanatban bejutást a Louvre-tól az Île-Saint-Louis-ig mindenhová.  Az ideiglenes falakat a pénteken kezdődő párizsi olimpia előtti biztonsági előkészületek részeként állították fel. A hatóságok, tekintettel az országban a közelmúltban történt terrortámadásokra, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék a nyári játékokra érkező több millió turistát és sportolót.

Lehetetlen közlekedni

Azonban nem mindenki repes az örömtől. A fővárosban ugyanis lezárták a nagyobb metróállomásokat, illetve az autós forgalmat is elterelték. Ami teljesen felforgatta a helyiek életét.  A korlátozások a pénteki megnyitó ünnepség előtt lesznek a legszigorúbbak, amely az első hajóparádé lesz a Szajnán XV. Lajos lányának három évszázaddal ezelőtti esküvője óta. Több mint 300 000 ember vesz részt a várhatóan lenyűgöző látványosságon, amely egyben biztonsági rémálom is lesz. „Ez a legnagyobb biztonsági kihívás, amelyet egy országnak valaha is meg kellett szerveznie békeidőben.” – idézte a Politico Gérald Darmanin belügyminisztert.

Az ünnepség előtt a Szajna két partját összekötő hidak többségét lezárták és a belvárosba való bejutás is korlátozzák. Ez időszak alatt a Louvre-t, a Notre-Dame-ot és az Eiffel-tornyot is magában foglaló utcákat, köztük a folyó környékét is lezárták. A területre egy speciális QR-kód segítségével lehet bemenni, amit a lakosok, a dolgozók és azok kapnak, akik előre megvették a belépőjüket a nevezetességekhez.

Bajba kerültek az éttermek is

Mindeközben az egész főváros területén hemzsegnek a biztonsági őrök. Az olimpia ideje alatt naponta mintegy 30 000 rendőrt vezényelnek a városba. A megnyitó ünnepség idején 45 ezren dolgoznak majd Párizs utcáin, hozzájuk csatlakozik még 10 ezer katona. Bár a francia kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a helyieket előre tájékoztassa a lezárásokról, a párizsiak dühösek, hogy a mindennapi életük felborult. Ráadásul a lezárások nemcsak az emberek életét nehezítik meg, a vendéglátóegységek is bajba kerülhetnek.

A szállodákat és éttermeket képviselő UMIH szervezet szerint a korlátozás alá vont területeken lévő éttermek és kávézók forgalmuk akár 60 százalékát is elveszíthetik. A francia hatóságok ígéretet tettek arra, hogy e veszteségek egy részét kompenzálják. A kártérítési kérelmeket azonban csak később fogja megvizsgálni egy erre a célra létrehozott bizottság.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés