ACNEWS

Jövőre megesküsznek a tanárok. De mire is?

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
A belügyminisztérium tervezetéből kiderült, hogy jövőre minden tanárnak esküt kell tennie a pedagógus életpálya törvény alapján.
Hirdetés
Ad image

Jövő év május 31-étől csak akkor tölthetnek be pedagógus munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha felsőoktatási intézményben esküt tettek. Ez olvasható az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendeletének tervezetében, amely csütörtök éjjel került ki a Belügyminisztérium oldalára.

De hogy pontosan mire is kell megesküdniük a tanároknak, az a tervezetből sajnos nem derült ki. Azt sem tudta meg senki a tervezetből, hogy mik lesznek a pedagógusok bérezésére vonatkozó részletszabályok.

Az viszont kiderült, hogy a gyakornokoknak a bére egységesen bruttó 440 ezer forintban van meghatározva. Ez kedvezmények nélkül 292 ezer forint nettóban. Az is kiderült, hogy a kormány pedagógushiányra számít majd a következő időszakban. A legnagyobb hiány természettudományos tanárokból van, ezért a rendelet lehetővé tenné, hogy az iskolai oktatás hetedik és nyolcadik évfolyamán az integrált természettudomány tantárgyat biológia, fizika vagy kémia szakos tanárok is taníthassák. Ezen felül az is kiderült, hogy a honvédelmi nevelés-oktatáshoz nem kell pedagógusvégzettség, elég a katonai szakképzettség – írja a Népszava.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés