ACNEWS

Pofátlanul ellopta a Tarna patakot az aldebrői borász

Sok védett állat elpusztult, amikor a borászat emberei illegális gátat építettek a Tarnára, hogy a vizével locsolják a szőlőt.
Hirdetés
Ad image

Vádat emelt az ügyészség az aldebrői pincészet vezetője ellen. A vádirat szerint 3 év börtön vár a borászra, aki társával 2022 nyarán illegális gátat épített a Tarnára. Ezután a patak teljes vízhozamát kiszivattyúzták a mederből. Azért lopta el a vizet, hogy a borászat szőlőültetvényeit öntözzék az aszály miatt – adta hírül a 24.hu. Az ügyészség a napokban küldte meg a természetkárosítás bűntettéről szóló vádiratot a Füzesabonyi Járásbíróságnak.

A botrány az ismert állatvédő, Bóday Pál és társai robbantották ki. Ugyanis gyalog végigmentek a Tarna kiszáradt medre mentén, hogy megtalálják a környezeti katasztrófa okát. Így derült ki, hogy egy aldebrői borászati vállalkozás lopta el a Tarnát. Gátat építettek, majd a felduzzasztott részről szivattyúval elvezették a patak vizét. Mindezt az állatvédők és a hatóság szerint jogtalanul tették, a borászat szerint viszont a megfelelő engedélyek birtokában.

Sajnos a patak 9 kilométeres szakasza teljesen kiszáradt, és emiatt számos védett állatfaj egyedei pusztultak ki a környéken. A Tarna ellopása egyébként akkor felzúdulást keltett a környéken, hogy Eger önkormányzati képviselő testülete kitiltotta az érintett borászat termékeit a városból. Az ügyet a Füzesabonyi Járásbíróság tárgyalja majd. Az ügyészség 18 hónap szabadságvesztést kért a pataktolvaj borászra (3 évre felfüggesztve), ha beismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Nem tette. Így most természetkárosításért 3 év letöltendő börtönbüntetésre számíthat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés