ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Pokoli légzuhatag csaphat le délután az országra

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Ha eddig nem lett volna elég meleg csütörtökön tovább emelkedik a hőmérséklet. Na de mi is az a légzuhatag, amitől félni kell?
Hirdetés
Ad image

Csütörtökön fátyol- és gomolyfelhőkkel találkozhatunk, de alapvetően napos idővel számolhatunk. Délutánra pedig beköszönt a forróság is. 32-38 fok közé emelkedik a hőmérséklet, az Alföldön nem lesz ritka a 39-40 fok se. Napközben helyenként számíthatunk zivatarokra is kísérőjelenségekkel, kissé nagyobb eséllyel az ország északkeleti harmadában, Alföldön és nyugaton. Egy-egy helyen légzuhatag (több mint 90 kilométer per órás sebességű) is kialakulhat délután, este.

A HungaroMet előrejelzée szerint országszerte figyelmeztetést adtak ki a forróság miatt. Ezen belül is Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben lesz a legmelegebb. Tegnap óta pedig harmadfokú riasztás van érvényben egészen vasárnap éjfélig.

A zivatarokhoz kísérőjelenségként légzuhatagok is társulhatnak. Ezek olyan erős légáramlások, amelyek hirtelen pusztító szélvihart eredményeznek a talajfelszínen, vagy annak közelében. Az Index összefoglalója szerint jellemzője, hogy mindössze pár percig tart, de azalatt akár 240 kilométer per órás sebességet is elérhet. Az okozott kár a légzuhatag lokális jellege és romboló ereje miatt a felületes szemlélő számára tornádó nyomainak is tűnhet, bár tüzetesebb elemzés során rendszerint felderíthető a valódi ok, elkülöníthető a kétféle jelenség.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés