ACNEWS

Politikai horror Lengyelországban – rendőrroham az elnöki palota ellen  

Donald Tusk / Fotó: Mateusz Włodarczyk - www.wlodarczykfoto.pl
Donald Tusk / Fotó: Mateusz Włodarczyk - www.wlodarczykfoto.pl
Tusk a lengyel állam elnökét is börtönnel fenyegette. A rendőrség pedig behatolva az elnöki palotába letartóztatott egy korábbi minisztert és helyettesét.
Hirdetés
Ad image

Nézzük sorban.

A lengyel rendőrség behatolva az elnöki palotába letartóztatta a PiS nemzeti-konzervatív kormánypárt két, jogerősen elítélt tagját.  

A varsói rendőrség kedd este a Platform X-en megerősítette a két jelenlegi képviselő letartóztatását.

Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik belügyminiszter-helyettest Andrzej Duda reggel az elnöki palotában fogadta, miközben a rendőrségnek börtönbe kellett volna vinnie őket. A két politikus kedden az elnöki palotában tartott fogadáson egymás mellett pózolt az államfővel – derült ki a Duda hivatala által az X platformon közzétett képekből. A TVN24 csatorna felvételei pedig azt mutatták, hogy a rendőrök láthatóan hiába keresik a férfiakat az otthonuknál.

Kaminski azt mondta reggel az elnöki palota udvarán a sajtó képviselőnek „Nem bujkálunk. Jelenleg a lengyel elnökkel vagyunk, amíg a gonosz nem veszít”.

Amikor Duda elhagyta az elnöki palotát, a rendőrök megrohamozták az épületet.

Mindkét politikust decemberben két év börtönre ítélte egy varsói kerületi bíróság hivatali visszaélés miatt, és büntetésüket le kellett volna tölteniük. Bár korábban elnöki kegyelmet kaptak.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök azzal vádolta Andrzej Duda elnököt, hogy akadályozza a PiS nemzeti-konzervatív kormánypárt két jogerősen elítélt képviselőjének bebörtönzését. „Elnök úr, a lengyel állam érdekében szívből jövő felhívásom: véget kell vetnie ennek. Nagyon veszélyes helyzetbe sodor bennünket” – mondta Tusk kedden Varsóban.

Tusk arra figyelmeztetett, hogy Duda és Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke felelősségre vonható az alkotmány szabotálásáért és a törvények megszegéséért.

A PiS két politikusának ügye hosszú múltra tekint vissza. 2015-ben, közvetlenül a PiS hatalomra kerülése után Duda egy ellentmondásos döntéssel kegyelmet adott Kaminskinek és Wasiknak. Mindkettőjüket korábban első fokon három év börtönre ítélték hivatali visszaélés miatt.

Az elítélés oka egy 2007-ben leleplezett ügy volt, amelyben az akkor Kaminski által vezetett korrupcióellenes hatóság állítólag szándékosan megrendezett egy korrupciós ügyet, hogy lejárassa az akkori mezőgazdasági minisztert, Andrzej Leppert. Kaminski és Wasik fellebbezett az ítélet ellen.

A legfelsőbb bíróság tavaly júniusban törölte Kaminski és Wasik elnöki kegyelmét. Az ítéletük szerint csak azok kaphattak volna kegyelmet, akiket jogerősen elítéltek. Mindkettőjüknek újra bíróság elé kellett állniuk. December végén a varsói kerületi bíróság két év börtönbüntetésre ítélte őket. A bíróság azt is elrendelte, hogy a PiS egyik politikusa sem tölthet be közhivatalt öt évig, és elveszítik parlamenti mandátumukat.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés