ACNEWS

Putyin kimondta: az ukrán államnak vége

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukránok államként való létezésének végére figyelmeztette a háborúval ellepett országot.
Hirdetés
Ad image

Az ukrán államiságot „helyrehozhatatlan csapás” fenyegeti a kijevi vezetés intézkedései miatt – mondta Putyin kedden a helyi hatóságok képviselőivel tartott találkozón, amelyet az állami televízió közvetített.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgynevezett békeformulája nem más, mint az Oroszországgal való tárgyalások „betiltásának” folytatása – mondta Putyin. Ennek lényege az orosz csapatok kivonása lenne Ukrajnából.

Senki sem kényszerítheti Oroszországot arra, hogy feladja az eddig meghódított területeket – mondta Putyin. „Mindenki megérti, hogy ez nem lehetséges”. A Kreml vezetője ismét kudarcnak minősítette Ukrajna ellentámadását a területek visszafoglalására.

A Kreml ura azzal vádolta az ukrán fegyveres erőket, hogy azért lövik az orosz határ menti régiókat, hogy eltereljék a figyelmet saját kudarcukról. Azt is mondta, hogy ezzel a pénzt, fegyvereket és lőszert biztosító nyugati szponzoroknak akarják megmutatni, hogy Ukrajna képes válaszolni az orosz támadásokra.

Az elnök szerint a konfliktus már másfél évvel ezelőtt véget érhetett volna, ha Ukrajna végrehajtja az isztambuli tárgyalásokon elért megállapodásokat. Akkor azonban a Nyugat által irányított kijevi „bolondok” a harc folytatása mellett döntöttek volna.

A volt ukrán főtárgyaló, Zelenszkij parlamenti pártjának vezetője, David Arahamija nemrég megerősítette, hogy Moszkva a tárgyalásokon csak a szomszédos ország semlegességéhez ragaszkodott a konfliktus befejezése érdekében. „Amikor visszatértünk Isztambulból, Boris Johnson brit miniszterelnök eljött Kijevbe, és azt mondta, hogy ne írjunk alá velük (az oroszokkal) semmit, csak harcoljunk” – mondta Arahamija az „1+1” tévécsatornának adott interjúban.

A megállapodás aláírásához szükség lett volna egy találkozóra Zelenszkij és Putyin között. Emellett Kijev azért is habozott, mert nem voltak biztonsági garanciák egy békemegállapodás aláírása esetén – mondta Arahamija. Ahhoz, hogy Ukrajna semleges státuszt kapjon, az ország alkotmányát módosítani kellene, és a NATO csatlakozást is törölni belőle.

Mindeközben Zelenszkij a svájci alpesi Davosban található Világgazdasági Fórumon tartott beszédében azt mondta: „Putyin egy ragadozó, aki nem elégszik meg a fagyasztott termékekkel”.

(Boris Johnson egyelőre tagadja, hogy ő ösztönözte az ukránokat, hogy ne kössenek békét – a szerk.)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés