ACNEWS

Rádörrent Ukrajnára az USA: nem lőhetik szét az orosz finomítókat

Ebből baj lehet: Volodimir Zelenszkij nemet mondott az amerikai kérésnek Fotó: Shutterstock
Ebből baj lehet: Volodimir Zelenszkij nemet mondott az amerikai kérésnek Fotó: Shutterstock
Az amerikai védelmi miniszter felszólította az ukránokat: az orosz olajfinomító tabu, keressenek maguknak másik célpontot.
Hirdetés
Ad image

Miközben Ukrajna elkeseredetten vívja honvédő háborúját az oroszokkal szemben, fél szemmel az amerikai törvényhozásra figyel. Türelmetlenül várja a segélyt, amivel tovább folytathatja a harcot. A minap az ukránok dróntámadás során szétlőttek az orosz területen fekvő olajfinomítót, ami termeléskiesést, az pedig benzinár drágulást okozott világszerte. Ezért a Pentagon vezetője arra figyelmeztet, hogy az orosz finomítók elleni ukrán csapások a globális energiaipart fenyegetik – írta a Strana a Bloomberget idézve.

Keressenek másik célpontot

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere, azt tanácsolta Ukrajnának, hogy az orosz olajfinomítók helyett más célpontokat támadjon – idézte a Mandiner. „Ezeknek a csapásoknak következményei lehetnek a globális energetikai helyzetre. Ukrajna számára előnyösebb olyan taktikai és műveleti célpontokat támadni, amelyek közvetlenül befolyásolhatják a jelenlegi harcot” – jelentette ki Lloyd Austin, a szenátus fegyveres erők bizottságának ülésén. Tény, hogy az elmúlt hónapokban az ukrán erők szisztematikusan támadták az orosz energetikai létesítményeket. Azért, hogy ezzel okozzanak károkat a nyugati szankciókkal dacoló orosz nyersolaj- és földgáz-exportnak. Ez azonban árt az amerikai érdeknek is. Ugyanis ha az orosz olajkitermelési kapacitás a támadások miatt visszaesik, az könnyen az olajárak emelkedését válhatja ki.

Megérti az amerikai kérést, de…

Az amerikai elnökválasztás előtt az emelkedő üzemanyagárak tovább növelték az inflációs hatást az Egyesült Államokban. Már 60 százalékkal magasabbak az árak, mint amilyenek 2020-ban Biden elnöksége előtt voltak. Így meglehetősen nehéz lesz a kampányban meggyőzni a választókat, hogy a demokratapárti kormányzat jól menedzselte a gazdaságot – adta hírül az oilprice.com. Csakhogy Ukrajna úgy tűnik, fittyet hány az amerikai intésnek. Ez derült ki az ország európai kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettese, Olha Sztefanisina szavaiból. Szerinte az orosz olajfinomítók legitim háborús célpontok. És bár megérti az amerikai kérést, de „Ukrajna a „kéznél lévő kapacitásaival, erőforrásival, eszközeivel harcol az ellensége ellen” – jelentette ki az ukrán miniszterelnök-helyettes. Mint azt az AcNews megírta, már nem felhőtlen a viszony Ukrajna és Amerika között. Ennek egyik oka éppen az ukránok helytelen háborús stratégiája.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés