ACNEWS

Részeg sofőrt mentett fel a bíróság – hihetetlen indokkal

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Felmentették azt a férfit, akit kétszer is részegen kaptak el a volánnál. A megemelkedett véralkoholszintnek orvosi okai voltak.
Hirdetés
Ad image

A részeg sofőr, (aki egyébként egy sörgyárban dolgozik) a belga média beszámolója szerint auto-brewery szindrómában (ABS) magyarul önsörfőző-szindróma szenved, amelyet bélproblémák váltanak ki. A férfi ügyvédje szerint ez egy rendkívül ritka betegség.

Az érintetteknél a szervezetben alkohol termelődik, mely károsítja a májukat. Három orvos egymástól függetlenül erősítette meg a diagnózist.

A 40 éves brugge-i sörgyár alkalmazottjánál korábban, 2022 áprilisában és májusában közúti ellenőrzések során már találtak emelkedett véralkoholszintet. A vérében 2,1 és 1,6 ezrelék alkoholt mutattak ki, és ezt követően vádat emeltek ellene – írja a krone.at. De végül felmetették.

Bár az ABS-szel rendelkező emberek ugyanolyan típusú alkoholt képesek előállítani, mint amilyen az italokban található, általában lényegesen kevesebbet éreznek annak hatásaiból. Ez azonban nem veleszületett, hanem szerzett betegség. A betegeknél az alkoholmérgezésnek megfelelő tünetek jelentkezhetnek, mint például a beszédzavar, botladozás, a motoros képességek elvesztése, szédülés és böfögés.

A cikkben arról nem szólt a fáma, hogy elvették-e a férfi jogosítványát, és ha ilyen betegsége van, egyáltalán hogyan tudta megszerezni. Lapunk ezért felkeresett egy szakértőt, aki elmondta, milyen eshetőségek vannak, ha ilyen történik.

„Jogos a felvetés, hogy vajon miért lehetett jogosítványa az embernek, főleg, ha nem először kapták el. Feltételezem, hogy a bíróság, a felmentő határozattal, még elrendelhette az egészségügyi alkalmassági vizsgálatot a továbbiakban. Ha valakinek kérdéses a vezetésre való alkalmassága, akkor ezt kötelezően el kell rendelni. A kérdéses szindrómára nem tér ki a jogszabály, mert nagyon ritka. De általános szabály, hogy ha valakinek olyan betegésge van, ami vezetésre alkalmatlanná teszi, akkor nem szabad kiadni a jogosítványt, vagy ha már van neki, akkor be kell vonni”- mondta az AcNewsnak Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés