ACNEWS

Retteg a szerb zsoldos: kitoltak vele az oroszok – VIDEÓ

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Aleksandar Jokic már az orosz invázió kezdete előtt is Oroszországért harcolt Ukrajnában. A szerbnek viszont ez most elég nagy gond.
Hirdetés
Ad image

A 21 éves Aleksandar Jokic három évig harcolt Oroszországért a Donbasszban. Most azonban a „Bars Kaskad” nevű zsoldosegységet, amelyben szolgált, feloszlatták. Az egység minden külföldi tagját elbocsátották. A szerb férfinak most nagyon nagy gondja akadt.

Oroszország ugyanis nem akar neki állampolgárságot adni, helyette ki akarják utasítani az országból. De ez még nem minden: a férfira most 25 év börtön vár a hazájában. A szerbeknek ugyanis tiltja a törvény, hogy külföldön háborúban vagy fegyveres konfliktusban részt vegyenek.

A videóban Jokics egyenesen Vlagyimir Putyinhoz fordul. Jokics panaszkodik a vele szembeni hálátlan bánásmódra. „Szolgálatom alatt négyszer próbáltam állampolgárságot szerezni. De négyszer egymás után elutasítottak. Az ok a bürokrácia”.

Ami feltehetően az orosz állampolgárság útjában áll: a férfi már 2022 szeptembere előtt, azaz a régió Oroszország általi, a nemzetközi joggal ellentétes annektálása előtt harcolt a Donbasszban. Jokics szerint azért utasították el, mert nem az Orosz Föderáció, hanem az úgynevezett Donyecki Népköztársaság katonája volt.

„Még egy katonai érdemrend sem tud megmenteni” – panaszkodik Jokics. Hozzátette, hogy Mariupol „felszabadítása” és a Vuhledar melletti harcok után megkapta a György-keresztet, az orosz hadsereg által „a nemzetközi béke fenntartásáért” adományozott érdemrendet.

A „Bars Kaskad” zsoldoscsapat az ukrán származású orosz politikus és oligarcha, Dimitrij Sablin tulajdonában volt – írja a blick.ch. A brit titkosszolgálat a minap leplezte le a „Kaskad” egység eredetét. A speciális egység a Kreml tisztviselőinek családjaiból toboroz embereket, és távol működik harci övezetektől.  

A Bars Kaskad néven ismert egységet Dmitrij Sablin, az orosz Állami Duma védelmi elnökhelyettese hozta létre. Az egység elsősorban drónműveletekben vesz részt, és jellemzően a frontvonalaktól távol helyezkedik el. Az egység 2022 októbere óta működik, az Egységes Oroszország Párt legalább 10 tagjával és a Kreml magas rangú tisztviselőinek fiaival. Ezeket a férfiakat állítólag testőrök (mint talán Jokics) védik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés