ACNEWS

Rettegnek a vadászok: rémisztő kór ölte meg a két társukat

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A szakemberek szerint a szarvasokat tizedelő zombikór betegíthette meg a vadászokat, ez lehet az első eset, amikor emberek kapták el.
Hirdetés
Ad image

Eddig példátlan, hogy a szarvasokra végzetes zombikór embereket betegített volna meg. Azonban elképzelhető, hogy a két tragikus sorsú, amerikai vadász halálát éppen ez a betegség okozta. Ugyanis olyan nemesvadat fogyasztottak, ami zombikór fertőzésben szenvedett. Az eset után a vadászok azt vették észre magukon, hogy hirtelen zavartan és agresszíven viselkednek. A hírt hallva rettegnek az amerikai vadászok. Mert később mindkét társuk elhunyt, és a boncolásuk során Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) nevű prionbetegséget fedeztek fel a szervezetükben.

A szakértők szerint prionok juthattak át a szarvashúsból a vadászok testébe. És ezek okozták a betegséget – írja a 24.hu. De még nem biztosak abban, hogy a prionok átadása valóban lehetséges az állatok és emberek között. A prionok hibás szerkezetű fehérjék, amelyek veszélyes betegségeket képesek előidézni gazdaszervezetükben. Ez a kór nem kezelhető, és minden esetben halállal végződik. Jellemzően az agyat veszélyeztetik, amelyen apró lyukacsok képződnek. Ez pedig a betegeknél számos fizikai és mentális tünetet – hallucináció, agresszió, depresszió, zavartság, illetve mozgási és beszédnehézség – okoz.

Mint azt az AcNews megírta, a prionok okozzák a Chronic Wasting Disease (CWD) nevű betegséget is, amely az elmúlt években több száz szarvast fertőzött meg Észak-Amerikában. A CWD az állatoknál többek között drasztikus súlyvesztéssel, botladozó járással és rendellenes viselkedéssel jár.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés