ACNEWS

2024. July 08.   |   Ellák napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Rettegnek az autós iskolák az ingyenes jogsiktól

Az ingyenes jogosítvány miatt idővel kikophatnak a vezetni tanulók közül a gimnazistáknál idősebbek. Jelentős változás várható a szektorban.
Hirdetés
Ad image

Az autósiskolák egyre jobban aggódnak a szeptemberben induló ingyenes autóvezetői képzések miatt. A változások alapján ugyanis a program a középiskolásoknak és a szakiskolásoknak egyaránt ingyenessé tenné a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati és elméleti órákat egyaránt, valamint magáért a vizsgáért se kéne fizetniük. A gyakorlati oktatásba pedig a honvédség is beszállna, ami jelentős változást jelenthet az autósiskoláknak.  

Nem lesz kifizetődő a honvédség oktatása

Hoffmann Csaba, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete (AVOSZ) alelnöke a Népszavának beszélt a változásokról. A szakember elmondta, hogy legjobb tudomása szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében fog indulni a kísérleti rendszer, ahol a honvédelmi háttérrel rendelkező iskolák diákjai szerezhetnek ingyen gyakorlati órákat. „Elvileg az iskolák már kaptak arról egy tájékoztatót, hogy ez a lehetőség szeptembertől elindul, a diákok pedig a szolnoki laktanyában „valamelyik számú dandárnál” jelentkezhetnek.” – mondta Hoffmann Csaba.

A KRESZ- és az egészségügyi oktatás pedig a középiskolás tananyag részévé fog válni teljesen a tervek szerint. Az AVOSZ alelnöke szerint valószínűleg e-learning anyagokkal fogják ezt megoldani, a tanárok leterheltsége miatt ugyanis esélytelen, hogy tantermi oktatás legyen. A vizsgát az iskolák maguk szervezhetik, még a közlekedési hatóság engedélyére sem lesz szükségük. A gyakorlati órákat pedig a honvédség tarthatja meg a programban részt vevőknek. „Azt, hogy ebben a könnyített vizsgarendszerben lesz-e szóbeli vizsga, egyáltalán nem tudjuk. Attól is tartok, hogy mondjuk egy 23 éves őrmester, akinek két éve van jogosítványa, hogyan fogja átadni egy gyorstalpaló után ezt a tudást. Melléjük szeretnének fiatalokat beültetni? Számomra ez meglehetősen aggasztó, látjuk, hogy eleve milyen közlekedési viszonyok közé engedik majd ki ezeket a diákokat” – fogalmazott az AVOSZ alelnöke.

Megszűnhetnek az autós iskolák

Hoffmann Csaba szerint azonban koránt sem ez az egyetlen egy probléma. „Érezhető az érdeklődés-csökkenés. A mi autósiskolánkban évente 4000 tanuló jelentkezik, de most csak 3500-an jöttek, tehát durván 10 százalékos visszaesésről beszélhetünk. Vidéki kollégáktól azt hallom, hogy náluk még drasztikusabb a tanulók számának csökkenése. Ebben már biztosan benne van az is, hogy sokan kivárják az ingyenes lehetőséget.” – mondta a szakértő. Hozzátéve, hogy ha országos lesz a program, az évente plusz 70 ezer jogosítvánnyal rendelkező embert jelentene.

Ehhez azonban minimum 2000 oktatóra lenne szükség a kezdetekben. Azonban nem tűnik úgy, hogy özönlenének az emberek vezetésoktatónak. Ráadásul, ami a legnagyobb gond, hogy ez a rendszer hosszútávon az autósiskolák végét jelentené. „Egy darabig még szivárogna a középiskola feletti korosztály, de idővel kikopnának, mindenki az ingyenes lehetőséget választaná. Volt is olyan kolléga, aki annyira megijedt, hogy jelentkezett a honvédséghez, de mikor meghallotta, mennyi a fizetés, és hogy neki körülbelül nettó 300 ezer körüli összegért még a géppisztolyt is meg kell tanulnia szétszednie, gyorsan meggondolta magát.” – zárta gondolatait Hoffmann Csaba.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés