ACNEWS

Bedönti a kormányrendelet az autóiskolákat

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A kormány jót akart a diákoknak ősztől, de addigra nem lesz hol a jogsit megszerezni.
Hirdetés
Ad image

Az ősszel induló tanévtől ingyenessé válhat a jogosítványszerzéshez szükséges képzés a középiskolákban és a szakképző intézményekben tanuló diákok számára. Ez körülbelül 300 ezer diáknak kedvezhet majd, hiszen a jogosítványszerzés költségei akár a félmillió forintot is elérhetik vagy meghaladhatják.

Csakhogy az ingyenes jogosítványszerzés reménye hatalmas bevétel kiesést okoz az autósiskoláknak , mert sokan őszig kivárnak… addig pedig igen csekélyen jelentkeznek majd.

Vidéken vannak olyan iskolák, ahová például januárban nem jelentkezett senki, de Budapesten is előfordul. A fővárosban, a Táltos autósiskolában, – mely már több, mint 30 éve várja tanulóit- most tanácstalan a vezetés.

„Idén még nem jelentkezett hozzánk senki. A béka feneke alatt vagyunk” – kezdte lapunknak elkeseredetten Kovács Dorottya Veronika iskolavezető.

„Gondolom úgy lesz a jogszabály, hogy a sikeres KRESZ vizsga után lehet majd kérni az utólagos kifizetést a kormánytól. A B-kategóriás jogosítványhoz 29 órányi vezetés és 580 kilométer szükséges. Ez még a legjobb képességű diákoknak is igen nehezen megy. Tehát számolni kell a plusz órákkal, azt pedig nem hiszem, hogy ki fogják nekik fizetni – folytatta az AcNewsnak Veronika, aki sötét jövőt jósol a szakmának.

Persze a részletek kidolgozása még hátra van. Addig csak várni tudnak…

„Nagyon sok autós iskola meg fog így szűnni. A jelenkezők 80%-a 20 év alatti fiatal, aki most az ingyenes képzést várja. De nekünk közben fenn kell tartani, szervizelni az oktatóautókat, ami nem kis pénz. Nem tudom meddig bírjuk még, lehet mi is be fogunk zárni, de még kivárunk. Most is itt ücsörgök, nem jön senki…”– árulta el az autós iskola vezetője.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés