ACNEWS

Rétvári: Augusztusban kezdődhet a határvadászok toborzása

Augusztusban kezdődhet a határvadász egységekbe a toborzás, kiképzésük után, őszre az első egységek fel tudnak állni - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Hirdetés
Ad image

Augusztusban kezdődhet a határvadász egységekbe a toborzás, kiképzésük után, őszre az első egységek fel tudnak állni – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Rétvári Bence hozzátette: 18 és 55 év között lehet jelentkezni az egységbe, és vannak alapkövetelmények, például a fizikai állóképességgel kapcsolatban.

Egy rövidebb kiképzés során a határvadászok elsajátítják a déli határ védelméhez szükséges ismereteket – közölte -, és mivel ezek az egységek szűkebb feladatot látnak el, mint a rendőrség, a kiképzésük is rövidebb időt igényel majd.

Az államtitkár hangsúlyozta: nem önálló, új szervezetről van szó, a határvadász ezred a rendőrség része lesz, annak irányítása alatt végzi majd a munkáját, a tisztek a rendőrök közül kerülnek majd ki.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, 2020-ban 46 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, tavaly 122 ezer, idén pedig már 125 ezer. Nő az elfogott embercsempészek száma is, tavaly az év első hat hónapjában 445-öt fogtak el, idén már 861-et.

Azt mondta: az Európai Uniónak „esze ágában sincs” megállítani a migrációs hullámot, és az orosz-ukrán háború világgazdasági következményei, mint az energiaár-növekedés és az élelmiszerhiány is növelni fogják az útnak induló illegális migránsok számát. Hozzátette: nő az embercsempészek agresszivitása, erőszakossága is, a közelmúltban a magyar határtól pár kilométerre embercsempész-bandaháború zajlott a szervezett bűnözői csoportok között az embercsempészpiac felosztása miatt, és a migránsok is erőszakosabbak, megrongálják a kerítést, a kamerákat, a rendőrautókat.

Rétvári Bence szólt arról is, a rendőrségnek az elmúlt években folyamatosan bővültek a feladatai: eredetileg a magyar településeken kellett fenntartaniuk a közrendet, 2015 óta a déli határ védelme is a feladatuk, a háború kitörése óta pedig a keleti határnál látnak el humanitárius feladatokat. Az államtitkár hangsúlyozta: ezért is fontos a határvadász egység felállítása, hogy a rendőrök fokozatosan vissza tudjanak térni a saját megyéjükbe, településükre, alapfeladatukhoz, a rendfenntartáshoz.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is vendég volt, ott egyebek között a határvadász egység felállításának politikai támogatottságáról kérdezték. Rétvári Bence kifejtette: a baloldal politikusai továbbra is „a nyugat-európai baloldali szöveget mondják”. Felidézte: Szlovéniában a jobboldali kormányt baloldali váltotta, és lebontja a jobboldali kormány által állított kerítést, „mert meg akar felelni Brüsszelnek, az ottani elvárásoknak”.

„Mi viszont meg akarjuk védeni Magyarországot, ezért a honvédelmi alapból biztosítjuk annak a fedezetét, hogy a határvadász ezred létrejöhessen és meg tudjuk védeni Magyarország déli határát, mert ezt láthatóan rajtunk kívül senki nem teszi meg” – jelentette ki az államtitkár.

Rétvári Bence kiemelte: Magyarország 600 milliárd forintot költött erre és ennek alig másfél százalékát biztosította az Európai Unió, „pedig Európa határát védjük”. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés