ACNEWS

Rétvári: nő a migrációs nyomás

Tavaly a korábbi éveket messze meghaladó számú, 270 ezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfői ülésén.

Hirdetés
Ad image

Tavaly a korábbi éveket messze meghaladó számú, 270 ezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfői ülésén.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendelésének meghosszabbítását indokolva Rétvári Bence azt is elmondta, hogy a migránsok a többi között Afganisztánból, Pakisztánból és Szíriából érkeznek.

Ugyancsak aggodalomra ad okot, hogy Törökországban 5,2 millió külföldi tartózkodik, akik közül 3,5 millió menedékes, vagyis potenciális migráns – jelezte az államtitkár.

Arról is beszámolt, hogy a migránsok egyre agresszívebben lépnek fel; a szerb-magyar határon az elmúlt évben 477, a határt védő honvédek és határvadászok elleni támadást regisztráltak, 104 esetben lövéseket is hallottak.

A politikus szerint a külső schengeni határok megerősítésére annál is inkább szükség lenne, mert az Európai Unió visszatoloncolásra épülő politikája nem működik. A különböző kibocsátó országok állampolgárainak csupán a 7-15 százalékát sikerül visszatoloncolni hazájába – mondta.

Végül úgy vélekedett, hogy az Európai Uniónak hozzá kellene járulnia a magyar határvédelem 650 milliárd forintos költségeihez.

A bizottság egyetértett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésének meghosszabbításával.

A kormány múlt kedden közölte, hogy szeptember 7-ig meghosszabbítja a válsághelyzetet.

A parlamenti testület ülésén Novák Előd (Mi Hazánk) azt javasolta, hirdessenek tűzparancsot a határon, vagyis a katonák és a határvadászok ne csak önvédelmi célból, hanem elrettentés okán is használhassák fegyverüket. Javasolta a migránsok telefonjainak elkobzását is, továbbá azt, hogy alkalmazzanak velük szemben több millió forintos helyszíni bírságot.

Erre reagálva Rétvári Bence azt mondta, a fegyverhasználat szabályain nem kívánnak változtatni.

A bizottság arról is döntött, hogy meg kívánják hallgatni a minisztérium képviselőit a január 12-i budapesti rendőrgyilkosság körülményeiről. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés