ACNEWS

Riasztás: pokoli erejű, 100 km-es vihar tépi cafatokra az országot

Fotó: MTI/illusztráció
Fotó: MTI/illusztráció
Pusztító jégeső, 100 km-es, viharos erejű szél, felhőszakadás, villámlás miatt adtak ki narancsriasztást hétfőre a szakemberek.
Hirdetés
Ad image

Hétfőn a késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel délen, délkeleten heves zivatarok kialakulhatnak. Ezek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladhatnak. A rendszer elsődleges veszélyforrása az esetleges erősen viharos, akár óránkénti 100 kilométeres sebességet meghaladó  szélroham lesz. De nagyobb, akár két centiméteresnél is nagyobb jég, valamint felhőszakadás is társulhat hozzá. Elsősorban a Dunántúl északi felén az egymást követő zivatarok miatt lokálisan 50 millimétert meghaladó csapadék is előfordulhat.

A HungaroMet az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a zivatartevékenység éjszaka is folytatódik. Eszerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Tolna vármegyék területén erős zivatarok kialakulására kell számítani. A villámlás mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt az öt vármegyére másodfokú narancs figyelmeztetést adtak ki, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegye területére felhőszakadás veszélye miatt adtak ki másodfokú figyelmeztetést hétfőre. Itt az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Pest, Somogy, Tolna, Vas és Zala vármegye területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hétfőre.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés