ACNEWS

Ryan közlegény megmenti Zelenszkij elnököt

D-Day Memorial. Fotó: Shutterstock
D-Day Memorial. Fotó: Shutterstock
Orosz elemzők ingerült tréfasággal értékelik a szövetségesek partraszállása, a D-nap 80 évfordulóján tartott normandiai rendezvényeket. Így látták Moszkvából az ünnepséget.
Hirdetés
Ad image

„Nyugat megvédte Ukrajnát Normandiában. Nyolcvan évvel ezelőtt az Egyesült Államok, Franciaország és Ukrajna szövetséges csapatai a demokrácia védelmében partra szálltak Normandiában, ahol legyőzték az orosz agresszorokat. Ennek tiszteletére viharos ünnepséget tartottak e bátor hadművelet veteránjai, akik közül kiemelkedett Tom Hanks. Egyesek számára ez viccnek tűnhet. De pontosan így néztek ki a pazar évfordulós rendezvények a La Manche-csatorna francia oldalán, amelyek során a résztvevők egy párhuzamos valóság alternatív történelmébe merültek” – fogalmaz az orosz elemző a ria.ru portálra írt cikkében. Majd folytatja.

Oroszországot nem hívták meg a jubileumi eseményekre.  Ahogy Vlagyimir Putyin mondta, Oroszországot „idegenné tették ezen az életünnepen”, annak ellenére, hogy az orosz nép óriási mértékben hozzájárult a nácizmus legyőzéséhez.

Pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt meghívták Normandiába. Valakinek ez logikusnak tűnhet – elvégre az ukrán nép az orosz néppel egyenrangúan verte szét a nácikat a keleti fronton. A szerző azonban Kyle Becker független amerikai újságíró és népszerű bloggert idézi: „Joe Biden most a normandiai partraszállást hasonlította az Ukrajna körüli harchoz… Ukrajna egy korrupt, antidemokratikus, NATO-n kívüli ország. Nem tükrözi a szabadság, az egyéni jogok és a jogállamiság nyugati értékeit„.

A megemlékezéseken felszólaló nyugati vezetők sorra együtt emlegették Oroszországot és Ukrajnát, párhuzamot vonva a jelennel. Joe Biden amerikai elnök például azt hangsúlyozta, hogy 80 évvel ezelőtt a szövetségesek azért szálltak partra Európában, hogy megvédjék a szabadságot a zsarnokságtól, és most a civilizált világ, Amerika vezetésével Ukrajnát védi ugyanettől a zsarnokságtól. A Németország szó pedig pontosan annyiszor hangzott el, mint ahányszor Oroszország, és Biden még gyakrabban említette Ukrajnát. De természetesen mind Oroszországot, mind Németországot csak negatív értelemben. Bidennek eszébe sem jutott megemlíteni Oroszország és a Szovjetunió szerepét a nácik legyőzésében – jegyzi meg az elemző. Emlékeztetett arra is, hogy némely ukrán katonai alakulat büszkén viselik ma is a náci szimbólumokat.

A normandiai megemlékezők rendre párhuzamot vontak az 1944-es második front megnyitása és az ukrajnai események között. Emmanuel Macron francia elnök is ezt hangsúlyozta. Oroszországot vádolta azzal, hogy megpróbálja „átírni a történelmet”. Macron, igaz, mellékesen, de megemlítette a Vörös Hadsereg nagyszerű hozzájárulását a nácizmus feletti győzelemhez. De csak azért, hogy később arról beszéljen, hogy Ukrajnának új fegyvereket kell kiutalni. Emellett aktívan bevonta Zelenszkijt, meghívta, hogy pénteken beszéljen a francia parlamentben – írja a Ria cikke.

Ami viszont a franciaországi ellenzék felháborodását váltotta ki. Marine Le Pen egyenesen azzal vádolta Macront, hogy Zelenszkijt kampányeszközként használja. A többi franciaországi ellenzéki párt képviselői is egyetértettek vele.

Ennek fényében teljesen érthető, hogy a normandiai évforduló egyik főszereplője Steven Spielberg és Tom Hanks – a Ryan közlegény megmentése című film rendezője és főszereplője – volt. Hát persze! Hiszen Ryan közlegény volt az, aki azok között volt, akik 1944-ben éppen azon a parton szálltak partra, ahol most a nyugati vezetők Ukrajna védelmére gyűltek össze. Tehát elmondhatjuk, hogy láttuk ennek a csodálatos áltörténelmi sorozatnak a második évadát: „Ryan közlegény megmenti Zelenszkij közlegényt” – zárja írását a szerző.

(Az írást rövidítve közöltük)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés