ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Sauron, a vegetáriánus piranha – az Amazonasban fedezték fel

Forrás: X
Forrás: X
Egy vegetáriánus piranha fajtát fedeztek fel az Amazonasban. A tudósok a halat végül Tolkien egyik szereplőjéről, Sauronról nevezték el.
Hirdetés
Ad image

Egy nemzetközi kutatócsoport egy új vegetáriánus piranha fajt fedezett fel az Amazonas folyóban. A hal teljes neve Myloplus sauron lett, tisztelegve ezzel A Gyűrűk Ura főgonoszának – számolt be a Fanpage. A hal közeli rokona a híresebb piranháknak. Azaz a popkultúrában démonizált húsevő ragadozóknak. A két hal egyébként a laikusok számára teljesen megkülönböztethetetlen első ránézésre, azonban jelentős eltérések vannak. A vegetáriánus piranhának ugyanis nem esznek húst, ugyanis a fogazatuk úgy fejlődött ki, hogy csak a növényeket tudják pusztítani.

A Myloplus schomburgkii nevű faj tanulmányozása közben fedezték fel. A kutatók genetikai és morfológiai elemzések révén megállapították, hogy valójában három különböző fajból áll: M. schomburgkii, M. aylan és M. sauron. A sauron nevet pedig nem véletlen kapta meg az állat. A hal oldalán ugyanis fekete sávok vannak, amik emlékeztetnek Sauron szemére. „Amint az egyik kollégám előállt ennek a halnak a nevével, azonnal tudtuk, hogy tökéletes.” – mondta Rupert Collins professzor, a londoni Natural History Museum ichtyológusa. „A mintázata nagyon hasonlít Sauron szemére, különösen a testén lévő narancssárga foltok miatt” – jegyezte meg a szakértő. Az új fajt egy nemzetközi kutatócsoport jegyezte le először, amelyet az Amazonas Szövetségi Egyetem (UFAM) Genetikai Tanszékének brazil tudósai vezettek.

A hal leírása nem volt zökkenőmentes. A sauron ugyanis széles földrajzi elterjedésen bukkan elő, így a különböző folyókban felbukkanó populációk eltérőek lehetnek. Vannak például olyan köztük, amelyeknek a függőleges fekete sávok helyett kör alakú foltok díszítik az oldalaikat. A szakértők úgy vélik, hogy ezek alfajok lehetnek, és nem önálló faj. Egy másik nem lebecsülendő elem, hogy a kutatók az Amazonasban élő halak többségét nem ismerik. Becslések szerint a folyóban élő fajok több mint 40 százalékát nem írták le. Ezeknek az állatoknak a tanulmányozása az egyetlen módja annak, hogy a lehető legjobb védelmet nyújtsuk számukra, például a halászatra vonatkozó intézkedések bevezetésével és az antropogén hatások csökkentésével.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés