ACNEWS

Kísérteties szellemcápára bukkantak a thaiföldi mélytengerben – VIDEÓ

Fotó: David Ebert, LinkedIn
Fotó: David Ebert, LinkedIn
Thaiföld partjainál egy kísérteties szellemcápát fedeztek fel. Az ősi lény mintha egy horrorfilmből kúszott volna elő.
Hirdetés
Ad image

Thaiföld partjainál egy kísérteties új „szellemcápafajt” fedeztek fel. Az ősi állat világító szemeivel és kísérteties kinézetével a frászt hozza a helyiekre.

Holott alapvetően nincs miért aggódni. A lény ugyanis 1640 láb mélyen élnek az Andamán-tengerben. A porcos hal, avagy a szellemcápa, a Földön még élő tengeri élőlények ősi rendjének tagja. Jellegzetes, zömök fejjel, tollas uszonyokkal és irizáló szemekkel rendelkezik. Ezek különböző szögből nézve irizálnak, emiatt tűnhet úgy, hogy a halat megszállta valamilyen démon. A feltűnő, tollas uszonyok a kutatók szerint segítenek manőverezni a tengerek sziklás fenekén, ahol élnek.

A hátborzongató kinézetű hal közel 60 centi hosszú. A farkát és a testét nézve pedig nem meglepő, hogy a cápákkal és a rájákkal is távoli rokonságban áll. A latinul Chimaerasnak nevezett mélytengeri élőlény egyáltalán nem veszélyes az emberre, és nemcsak azért, mert nemigazán van lehetőség a találkozásra. A szellemcápa ugyanis leginkább rákféléket, puhatestűeket és férgeket szeret lakmározni szabadidejében.

David Ebert, a tanulmány vezető szerzője külön ki is emelte, hogy a thaiföldi vizekben ritkán lehet szellemcápákkal találkozni. „Mélytengeri életvitelük miatt nehéz megtalálni őket, különösen az Andamán-tengerben, ahol egyes területek akár 14 500 láb mélyek is lehetnek” – mondta a Live Science-nek.

„Evolúciós szempontból ezek a kimérák a halak legrégebbi ősei közé tartoznak, a történetük 300-400 millió évre nyúlik vissza. Az olyan új fajok felfedezése, mint ez a kiméra rámutat arra, hogy milyen keveset tudunk a tengerről, és mennyi mindent kell még felfedeznünk.” – idézte a tengerbiológust a NewYork Post.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés