ACNEWS

2024. July 04.   |   Ulrik napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Scholz térdre rogyott: kártérítést fizet a lengyel náci áldozatoknak

Olaf Scholz / Fotó: Shutterstock
Olaf Scholz / Fotó: Shutterstock
A német kancellár várhatóan további támogatást jelent be Lengyelországnak. A két ország igyekszik helyrehozni a kapcsolatát.
Hirdetés
Ad image

Olaf Scholz német kancellár várhatóan keddi varsói látogatásán jelent be intézkedéseket a német-lengyel kapcsolatok javítására – többek között a náci bűnök még élő lengyel áldozatainak kártalanítása révén.

„Várható, hogy a kancellár bejelenti, hogy valamit tenni fognak … azokért az emberekért, akik a német náci uralom alatt szenvedtek Lengyelországban, és akik még élnek, és például nem rendelkeznek megfelelő egészségbiztosítással, és idős korukban szegénységben élnek” – mondta Paul Ziemiak, az ország legnagyobb parlamenti ellenzéki erejét képviselő Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára a Politiconak.

A várható bejelentéssel Scholz célja, hogy tovább javítsa országa kapcsolatait Lengyelországgal, miután Donald Tusk miniszterelnök tavaly hivatalba lépett. Az országok viszonya élesen megromlott a korábbi lengyel kormány alatt, amelyet a Jog és Igazságosság (PiS) párt irányított.

Németország a PiS-kormány egyik kedvenc célpontja volt, a párt vezetői több mint ezermilliárd euró háborús jóvátételt követeltek Berlintől. A német kormány többször is kijelentette, hogy nem kíván fizetni Lengyelországnak. Berlin úgy véli, hogy már elég nagy jóvátételt fizetett. A hatalomváltást követően az új külügyminiszter, Sikorski februárban úgy nyilatkozott, hogy lezárták a németországi jóvátétel ügyét, elismerve, hogy Lengyelországnak nincsenek törvényes jogai ezekhez.

Radoslaw Sikorski külügyminiszter ugyanakkor felszólította Németországot, hogy találjon „kreatív megoldást” a lengyel nép szenvedéseinek kompenzálására. Ez várhatóan magában foglalja a náci Németország még élő lengyel áldozatainak anyagi kártalanítását, Lengyelország keleti szárnya védelmének támogatását, valamint egy olyan berlini emlékhely létrehozását, amely a megszállt Lengyelországban elkövetett náci bűnökre összpontosít.

A konkrét kártérítési összegekről szóló kérdésre ugyanakkor a kormányfők nem adtak egyértelmű választ. „Semmi sem pótolhatja a szenvedést” – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés