ACNEWS

Se könnygáz, se paprikaspray – marad a gumibot

Fotó: Illusztráciü/ Pixabay
Fotó: Illusztráciü/ Pixabay
Szegény magyar rendfenntartóknak senki nem akar adni munkaeszközt.
Hirdetés
Ad image

Eredménytelen lett a különböző kényszerítőeszközök beszerzésére kiírt állami pályázat. Ez azt jelenti, hogy a magyar rendőrségnek nem szállítanak könnygázt, elektrosokkot, paprika spray-t és gumibotot.

Az ilyen eszközök ára egyébként elég szórványos. Egy könnygázspray-t mérettől függően jellemzően két- és húszezer forint között vásárol az állam, míg egy gumibot három-négyezer. Egy bilincs pedig durván 15 ezer forintba kerül – írja a g7.hu.

A Védelmi Beszerzési Ügynökség (VBÜ) valószínűleg újra kiírja majd a pályázatot, de erre még nem került sor.

Nem ez volt az egyetlen dugába dőlt beszerzés mostanában. Ugyancsak eredménytelenül zárult egy nem sokkal korábban, direkt paprikaspray-k vásárlására kiírt közbeszerzés is. Itt az adóhatóság vásárolt volna 350 gázspray-t a VBÜ-n keresztül, de az ő tenderükre sem futott be érvényes ajánlat.

Az ügynökségnek jól bejáratott szállítói vannak. Közülük is próbálkozott jónéhány a tendereken. Az elmúlt évek legnagyobb ilyen beszerzését például az állami tulajdonban lévő HM Elektronikai Zrt. nyerte. Velük még tavaly szerződött le a VBÜ, illetve az ügynökségen keresztül a rendőrség.

A kényszerítő- és védőeszközök többsége a beszerzések alapján nem olyan nagyon drága. A 40 milliliteres gázspray-k ára kisebb tételek esetén két- és ötezer forint között van. Az ORFK ötvenezer darabos beszerzésénél azonban ennél is alacsonyabb, 1844 forint volt az egységár.

A nagyobb kiszerelésű könnyfakasztó spray-k, illetve könnygáz permetszórók természetesen drágábbak. Viszont még csak nem is annyival, mint amennyivel nagyobb mennyiségű gázt tartalmaznak. Az országos főkapitányság a legutóbbi komolyabb beszerzésnél 750 milliliteres kiszerelésű termékeket vásárolt.

A Belügyminisztérium tájékoztatása alapján az elmúlt hetek tüntetésein is ezeket vagy legalábbis ilyeneket használhattak.

A korábbi tenderek alapján egy hagyományos gumibot nem drágább egy kisebb kiszerelésű gázspray-nél. Egy bilincs pedig nagyjából 13-17 ezer forintba kerülhet.

Isten óvja a rendőröket attól, hogy ezek után elkoptassák a gumibotot is…

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés