ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Szenzációs agyműtétet végeztek egy méhen belüli magzaton

Világon egyedülálló műtétet hajtottak végre./ Fotó: Unsplash
Világon egyedülálló műtétet hajtottak végre./ Fotó: Unsplash
Egy bostoni orvoscsoport sikeresen hajtott végre egy újszerű magzati műtétet a Galen-ér rendellenességeként ismert ritka agyi anomália kezelésére.
Hirdetés
Ad image

Bár a méhen belüli műtétet – amelyet a baba születése előtt végeznek – már más betegségeknél is alkalmazták, ez az ultrahanggal irányított eljárás az elsők között volt, amelyet erre az állapotra alkalmaztak. A márciusban végzett beavatkozás részleteit a Stroke című folyóiratban tették közzé csütörtökön – írja a CNN.

A kislány problémájára a terhesség 30. hetében egy ultrahangos vizsgálat során figyeltek fel. A magzatnál az agyban lévő Galeni véna fejlődési rendellenességét mutatták ki. Az állapot akkor fordul elő, amikor az agyból a szívbe vért szállító ér, más néven a Galeni véna nem fejlődik ki megfelelően. A VOGM néven ismert rendellenesség következtében túl nagy mennyiségű vér terheli a vénát és a szívet, és egészségügyi problémákhoz vezethet.

Általában a csecsemőket születésük után kezelik, katéterrel, amelybe apró tekercseket helyeznek, hogy lelassítsák a véráramlást. Dr. Barren Orbach bostoni radiológus szerint azonban a kezelés gyakran túl későn történik.

Az ellátásban elért fejlődés ellenére „az ebben az állapotban lévő csecsemők 50-60 százaléka azonnal súlyos beteg lesz. És úgy tűnik, hogy ezeknél a betegeknél a halálozási arány körülbelül 40 százalékos” – mondta Orbach, hozzátéve: a túlélő csecsemők mintegy felénél súlyos neurológiai és kognitív problémák jelentkeznek.

Az orvosoknak meg kellett győződniük arról, hogy a magzat a megfelelő helyzetben van, a feje az anya hasfalával szemben. Arról is gondoskodtak, hogy a magzat ne csak a megfelelő helyzetben legyen a beavatkozáshoz, hanem ott is maradjon.

Az orvosok egy olyan technikát alkalmaztak, amelyet korábbi méhen belüli szívműtéteknél is alkalmaztak. Miután a 34. hétben lévő magzat az optimális pozícióba került, kapott egy kis gyógyszeres injekciót, hogy ne mozogjon. És egyet a fájdalomcsillapítás érdekében is.

Innen az orvosok egy tűt szúrtak át a hasfalon keresztül, és óvatosan egy katétert vezetnek át a tűn, hogy az apró fémtekercsek feltölthessék a vénát, lelassítsák a véráramlást és csökkentsék a nyomást.

A baba azonnal a javulás jeleit mutatta, a vizsgálatok a kulcsfontosságú területeken csökkent vérnyomást mutattak. A magzatként műtött gyermek március 17-én egészségesen született meg, közel két hónnappal a beavatkozás után sem tapasztaltak nála semmilyen egészségügyi problémát.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés