ACNEWS

Sokkoló kimutatás: a nők jobb, ha kerülik az adósságot

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Ha nagyjából egymilliós váratlan kiadásod lenne, miből fedeznéd azt? Tette föl a kérdést legutóbbi reprezentatív közvélemény-kutatásában a felnőtt magyar lakosságnak az Economx megbízásából a Pulzus. Drámai a lakosság kiszolgáltatottsága, főleg a nőké.
Hirdetés
Ad image

A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a hazai lakosságnak mindössze egy kicsivel több mint az ötöde (22 százalék) tudná a teljes összeget, vagyis az egymilliót hirtelen „zsebből” kifizetni. A válaszadók 20 százaléka viszont azt válaszolta: fogalma sincs, hogy mihez kezdene, ha hirtelen ekkora kiadása támadna. 17-17 százalékuk pedig vagy baráttól, illetve családtagtól kérne kölcsön, vagy a banktól, azaz személyi kölcsönt venne fel.

A nemek szerinti megoszlás azonban szinte sokkoló. A nők anyagilag durván kiszolgáltatottabbak mint a férfiak. Kétszer annyira. Sovány vigasz, hogy a válaszadási adatok alapján a sérülékenységért cserébe a nők valamivel, néhány százalékponttal erősebb és kiterjedtebb kapcsolati hálóval rendelkeznek, mint a férfiak. Ez pedig nagyobb mértékben tarthatja őket a felszínen anyagi problémák esetén, mint a férfiakat.

Míg a teljes összeget a megtakarításból finanszírozni a férfiak 31 százaléka lenne képes, addig ugyanerre a nők csupán 15 százaléka.

A nők 24 százaléka mondta azt, hogy fogalma sincs, mihez kezdene egy ekkora tartozás esetén, a férfiak körében 15 százalék volt ugyanez a visszajelzés. Ugyanakkor a válaszadó nők 19 százaléka tudna kölcsönkérni baráttól vagy családtagtól, a férfiaknak pedig 14 százaléka.

Korcsoportok szerint a 18 és 39 év közti generációnak jelent a legkevésbé problémát megtakarításból kifizetni egy körülbelül egymillió forintos kiadást (26 százalék). Őket követi némileg lemaradva a középgeneráció, a 40 és 59 év köztiek (21 százalék). Majd a legidősebbek, a 60 év felettiek, akiknek az ötöde lenne képes csupán félretett pénzből kigazdálkodni a hirtelen jött egymillió forintos kiadást. Vagyis ők e téren a legsérülékenyebbek.

A hatvan év felettiek azok, akik egy hirtelen jött, nagyobb összegű tartozásnál a leginkább kérnék a környezetük segítségét (22 százalék). A 40 és 59 év köztiek azok, akik a leginkább csak magukra számíthatnak a bajban (10 százalék). Minden bizonnyal azért, mert a felettük és az alattuk lévő generációkat is támogatják.

Iskolai végzettségük szerint a diplomások és az alapfokú képzettséggel rendelkezők tudnák megoldani magasabb arányban a hirtelen támadt adósságot. Hozzájuk képest a középfokú végzetséggel bírók kiszolgáltatottabbak.

A váratlan adósságon – települések szerint – a megyeszékhelyen élők tudnának a legjobban felülkerekedni – a megtakarításaikra támaszkodva. Őket követik e téren egy kevés lemaradással a budapesti lakosok. Majd viszonylag nagy lemaradással a városok lakói. És végül a legnehezebb helyzetben lévők, a községekben élő magyarok.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés