ACNEWS

Soltész Miklós: a templomfelújítások segítik a közösségek erősítését

A templomok, közösségi házak, iskolák és óvodák építésénél és felújításánál a legfőbb szempont, hogy a közösség megmaradjon és erősödjön - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Zala megyei Nagykapornakon, a megújult templom felszentelése előtt.

Hirdetés
Ad image

A templomok, közösségi házak, iskolák és óvodák építésénél és felújításánál a legfőbb szempont, hogy a közösség megmaradjon és erősödjön – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Zala megyei Nagykapornakon, a megújult templom felszentelése előtt.

Soltész Miklós köszöntőjében elmondta, Magyarországon és szerte a Kárpát-medencében az egyházakkal és a hívekkel közösen több mint 3 ezer templomot újítottak fel az elmúlt tíz évben.

„Most olyan korban élünk, amikor, sajnos ki kell mondani, érthetetlen módon újra pusztítás indult el” – közölte Soltész Miklós.

Kiemelte, sok-sok nemzet, köztük a Kárpát-medencében élő nemzetek nem tehetnek arról, hogy a szomszédban pusztító háború van.

„Sajnos uszítanak olyanok, akiknek ehhez a területhez, ehhez a földrészhez semmi, de semmi közük. Ennek ellenére beleszólnak a mi életünkbe, akár békediktátumokon keresztül, akár pedig háborús uszítással” – fogalmazott az államtitkár.

Az idősebbektől azt kérte, hogy mondják el a fiatalabb nemzedéknek, milyen nehéz volt elérni azt a viszonylagos jólétet, amelyben most élünk.

Ezeket az értékeket meg kell őrizni, az egyházakon keresztüli beruházások és a közösségépítések ezt a célt szolgálják – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Udvardy György érsek elmondta, a közelmúltban mintegy 1,1 milliárd forint ráfordítással 80 templomot és közösségi házat újítottak fel a veszprémi egyházmegyében. Ez az „élni akarást és a jövőbe vetett reményt fejezi ki mindannyiunk számára” – tette hozzá.

Sifter Péter, Nagykapornak független polgármestere köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a templom felújítását.

Tódor Szabolcs plébános elmondta, hogy a kormány 15 millió forinttal támogatta a beruházást. Az építkezés költségeihez az önkormányzat és az egyházközség is hozzájárult, a helyi vállalkozók és a hívek pedig adományokkal és kétkezi munkával segítettek.

Az összesen 30 millió forint értékű külső rekonstrukció során megújult a műemlék épület. A két tornyot rendbe hozták, kicserélték a lépcsőt és a csatornarendszert. A toronyba – a zalai falu korábbi polgármesterének köszönhetően – új óraszerkezet került.

A felújított egyházi épületet a Veszprémi Főegyházmegye érseke áldotta meg, majd hálaadó szentmisét mutatott be az 1170 körül emelt bencés apátsági templomban. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés