ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Szakadás Zelenszkij és az ukrán had vezérei között

Fotó: Grafika
Fotó: Grafika
Zelenszkij nyíltan bírálta az ukrán hadsereg főparancsnokát, ez a The New York Times szerint súlyos bajt jelezhet.
Hirdetés
Ad image

Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok egy nemrég megjelent The Economist-cikkben „patthelyzetről” beszélt a háborúval összefüggésben. „Ez nem egy patthelyzet. Oroszország irányítja a légteret, de mi megvédjük az erőinket. Senki sem akarja úgy a húsdarálóba küldeni az embereit, ahogy azt Oroszország teszi” – mondta erre reagálva a hétvégi sajtótájékoztatóján Zelenszkij. Az ukrán elnök annyit elismert, hogy az emberek kezdenek kimerülni. Úgy véli, ez érthető is, de szerinte ennek ellenére sem lehet „patthelyzetről” beszélni az orosz–ukrán háborúban.

Pánikot okozott Nyugat-Európában?

Az ukrán elnöki hivatal is kiadott egy közleményt. Abban egyenesen azt írták, hogy Zaluzsnij kijelentése, miszerint patthelyzet alakult ki, az oroszokat segíti. Ihor Zsovka, az elnöki hivatal vezetőhelyettese az egyik ukrán tévécsatornában még  vadabbat állított. Szerinte Zaluzsnyij kijelentése „megkönnyíti az agresszor dolgát” , ezen túl pedig „pánikot”  okozhatott Ukrajna nyugati szövetségeseinek körében is. 

Ugyanakkor a The New York Times szerint példa nélkülinek tekinthető az, hogy az elnöki hivatal ilyen módon tegye helyre a nyilvánosság előtt az ukrán főparancsnok kijelentését. Ebből arra lehet következtetni, hogy Ukrajna katonai és polgári vezetése közt komoly törésvonalak lehetnek – idézte az index.hu. Olekszij Haran politológus, egyetemi tanár nyilatkozott a The New York Times-nak. Szerinte  nincs kizárva, hogy Zelenszkij közeli munkatársait aggaszthatja Zaluzsnij kommentárja. Emiatt néhány nyugati állam csökkentheti az Ukrajnának folyósított támogatásokat.

Kirúgták a Különleges Műveleti Erők vezetőjét

Ugyanakkor Zelenszkij pár napja Rusztem Umerov védelmi miniszter kérésére menesztette Viktor Horenkót, a különleges műveleti erők parancsnokát. Szolomija Bobrovszka ellenzéki parlamenti képviselő egy interjúban erről meglepő dolgot állított. Szerinte Horenko menesztése lehet az eddigi legsúlyosabb politikai beavatkozás a hadsereg ügyeibe a háború kezdete óta. Ez egy nagy hiba, és következményei lesznek – mondta a képviselő. Aki szerint valójában az elnöki hivatal az, amely ezzel a menesztéssel az oroszok malmára hajtja a vizet. 

A The New York Times szerint az is lehet, hogy Zaluzsnij még csak nem is tudott Horenko menesztéséről.  A lap úgy véli, hogy oka van annak, hogy a katonai és politikai vezetés miatt részben kiéleződhetett a konfliktus. Ennek hátterében az állhat, hogy az ukrán ellentámadásban nem sikerült igazán jelentős áttörést elérni. Sőt, az utóbbi időben a front egyes pontjain még az orosz támadások is fokozódtak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés