ACNEWS

Szerencséd van, hogy nem ez a nő a főnököd

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A vállalat alelnöke ésszerűtlen elkötelezettséget követelt a dolgozóktól. Annyira túltolta, hogy inkább őt rúgták ki.
Hirdetés
Ad image

A Baidu kínai technológiai vállalat kommunikációs alelnöke és vezetője kénytelen volt lemondani, miután egy videósorozatban dicsőítette az állandó túlhajszoltság kultúráját. Qu azt követelte az alkalmazottaitól, hogy napi 24 órában legyenek elérhetőek, mondjanak le a szabadnapokról és a szabadságról, és ne panaszkodjanak, ha 50 napot kell egyhuzamban dolgozniuk.

A koronavírus-járvány idején, amikor Kína szigorú utazási korlátozásokat és karanténokat vezetett be, az egyik munkavállaló nem volt hajlandó 50 napos üzleti útra menni. Qu Jing akkor így reagált erre:

Miért kellene tekintettel lennem a családodra? Nem vagyok az anyósod. Tíz, húsz évvel idősebb vagyok nálad. Nem érzem magam keserűnek vagy fáradtnak, pedig két gyermekem van. Ki vagy te, hogy azt mondod nekem, hogy a férjed nem bírja elviselni?”

@phoenixtvhk

Vice-president of China’s tech giant Baidu has been heavily criticised for her endorsement of intense workplace culture and makes the company lost US$900 million of market values. #baidu #douyin

♬ 原聲 – 鳳凰衛視PhoenixTV(凤凰卫视官方账号) – 鳳凰衛視PhoenixTV(凤凰卫视官方账号)

A topmenedzser egy közösségi oldalra feltöltött videóban azt mondta, hogy olyan keményen dolgozik, hogy elfelejtette idősebb fia születésnapját, és azt sem tudja, hogy a kisebbik fia melyik iskolai osztályba jár. Ezt azonban nem bánja, mert úgy döntött, hogy „karrierista nő lesz”.

„Ha a PR-szakmában dolgozol, ne várj szabad hétvégéket” – mondta egy másik videóban. „Tartsd bekapcsolva a telefonod a nap 24 órájában, és mindig légy elérhető”.

A Baidu alkalmazottaira utalva, akik több száz panaszlevelet írtak, Qu Jing egy másik videóban azzal fenyegetőzött, hogy tönkreteszi a karrierjüket azzal, hogy soha többé nem találnak munkát az iparágban – írja a heute.at.

A videók heves vitákat váltottak ki a közösségi platformokon. A felhasználók az empátia hiányával vádolták Qu Jinget. „A vállalat alelnökeként Qu-nek tudnia kellett volna, hogy a megjegyzései és a viselkedése bosszantja az alkalmazottait, mégis nyilvánosságra hozta. Ez azt mutatja, hogy mennyire nem érti a dolgokat” – írta egy felhasználó.

Később Qu Jing bocsánatot kért a videókban tett kijelentéseiért. „Sok kritika nagyon pontos, elgondolkodom rajtuk” – mondta.

Kínában évek óta vita folyik a „996” nevű jelenségről. A technológiai cégek gyakran elvárják alkalmazottaiktól, hogy a hét hat napján kilenctől kilencig dolgozzanak. A téma a Pinduoduo e-kereskedelmi cég két alkalmazottjának halála után is előtérbe került, akik közül az egyik hirtelen összeesett az utcán, munkából hazafelé menet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés