ACNEWS

Szívritmuszavart is okozhat a magnézium hiánya

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Az alacsony magnézium szint egyes betegség kialakulásához vezethet, így érdemes már korán felfigyelni a tünetekre.
Hirdetés
Ad image

Mindenkinek törekednie kell arra, hogy étrendjébe sokféle tápanyagot juttasson, és vannak bizonyos tápanyagok, amelyek kifejezetten támogatják a csontok egészségét.

A magnézium a kalcium mellett részt vesz a csontok és a fogak felépítésében. De nem csupán ezeken a területeken jelent problémát az esetleges hiánya. A magnézium ugyanis elengedhetetlen az idegrendszerünk és a szívizom megfelelő működéséhez, ráadásul az energiatermelő folyamatokban is fontos feladata van.

A magnézium hiányának leggyakoribb figyelmeztető tüneteiként az izomgörcsök, szívritmus zavar, koncentráló képesség hiánya, illetve a viselkedésbeli zavarok, fokozott ingerlékenység, valamint lehangoltság is megjelenhetnek. De a furcsa jelek mellett néhány betegség kialakulásáért is felelős lehet a szervezetünk alacsony magnézium szintje. Ilyenek például a magas vérnyomás, depresszió, cukorbetegség, migrén és akár a csontritkulás is. 

A magnéziumhiány okai tehát változatosak, ám legtöbbször a helytelen táplálkozás áll a hátterében. Érdekes tény, hogy azok, akik súlyos asztmával küzdenek, sokkal gyakrabban észlelik ennek az ásványi anyagnak a hiányát. A kutatók úgy vélik, hogy a magnézium hiánya a kalcium felhalmozódását okozhatja a tüdőt és a légutakat bélelő izmokban. Ez a légutak összehúzódásához vezet, ami megnehezíti a légzést, kiváltva ezzel az asztmás rohamot. Galériánkban eláruljuk, melyek azok az ételek, amikkel azonnal pótolhatod ennek az elengedhetetlen ásványi anyagnak a hiányát szervezetedben!

A magnéziumhiány kialakulásának számtalan életmódbeli oka lehet. A legfontosabb okok közé sorolható a mozgásszegény életmód, a fokozott cigaretta- és alkoholfogyasztás, a nem megfelelő táplálkozás, a kávé, illetve a szénsavas italok fogyasztása.

Az édességekkel is érdemes óvatosabban bánnunk, ugyanis a finomított cukor fokozza a magnézium kiválasztását a szervezetben. Ha már kialakult a hiány, vagy csak szeretnéd megelőzni, akkor érdemes a az alább következő ételekből minél többet fogyasztanod.

Amivel pótolhatjuk a magnéziumot: bab, lencse, brokkoli, spenót, krumpli, mandula, mogyoró, földimogyoró, dió, szezámmag.

Forrás: Femcafé

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés