ACNEWS

Szlovák civilek gyűjtenek lőszerre Ukrajnának

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Mivel az elnökük nem akarja támogatni Ukrajnát a háborúban, ezért összefogtak a szlovák civilek, hogy gyűjtsenek a gyilkos lőszerekre.
Hirdetés
Ad image

Robert Fico miniszterelnök vezetésével Szlovákia nem akar „még több lőszert” küldeni Ukrajnának. Legalábbis ez volt az üzenet a politikus tavalyi választási kampánya során. Kormánya továbbra is hű marad ehhez az állásponthoz, és nem kíván csatlakozni ahhoz a cseh kezdeményezéshez, amely mintegy 500 ezer tüzérségi lövedék megvásárlására irányul. Szlovákiában most számos ember ellenzi ezt, és magánadományozási kezdeményezést alapítottak.

A „Béke Ukrajnáért” nevű csoport kampányt indított, amely néhány nap alatt több mint egymillió eurót gyűjtött össze. A már regisztrált több ezer ember nemcsak segíteni akar Ukrajnának, hanem jelzést is küldenek a kormányfőjük ellen. „Nem fogadhatjuk el, hogy kormányunk nem hajlandó segíteni szomszédunknak. Bizonyítsuk be, hogy Szlovákia nem gyáva, és a történelem jó oldalán áll azzal, hogy lőszergyűjtést szervezünk. Segítsünk Ukrajnának az oroszbarát kormányunk ellenére” – olvasható az adománygyűjtő kampány honlapján.

Sok szlovák híresség is támogatja őket – köztük egy 99 éves egykori partizánharcos és német megszállás alatti fogoly. „Az agresszorokkal nem lehetett tárgyalni, le kellett őket győzni. Ez a második világháborús tapasztalat Ukrajnára is vonatkozik” – hangsúlyozza a 99 éves férfi a kezdeményezésről készült videóban. A támogatók között vannak filmesek és Ivan Korčok volt külügyminiszter is – írja a krone.at.

Az összegyűjtött pénzt a 20 ország által támogatott cseh lőszer-kezdeményezéshez való szlovákiai hozzájárulásként fogják felhasználni. Elég valószínűtlen, hogy Fico vagy miniszterei adakozni fognak. A kezdeményezéssel szembeni kritika napok óta hallatszik a soraikból. Erik Tomás munkaügyi miniszter például a szlovák médiának azt nyilatkozta: „Mindannyian a lehető leghamarabb békét akarunk. Az, hogy lőszert szállítunk Ukrajnának, nem jelent gyors békét”.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a kabinet ülése után a várakozó újságíróknak azt mondta: „Menjetek Ukrajnába, vigyetek géppisztolyt, kit akartok erkölcsileg meggyőzni?„. Taraba nyersen válaszolt egy televíziós riporternek, aki azt állította, hogy a háborús övezetből tudósított: „Ön ott volt a lövészárkokban? Nem volt fegyver a kezében. Milyen jogon erkölcsösködik itt?”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés