A vöröshagyma nem csak a pörkölt alapja – az ókori Egyiptomban vallási és gyógyászati célokra is használták, Közép-Ázsiából indult a hódítása, majd a görögök és rómaiak is rákaptak. A középkorra Európa-szerte elterjedt, és azóta is nélkülözhetetlen a magyar konyhában.
De hogyan tárold, hogy ne rohadjon rád?
Ne tedd hűtőbe! Ez az első számú hiba, amit elkövethetsz. A hideg és a pára csak gyorsítja a romlást, ráadásul az egész hűtőszekrényed hagymaszagban fog úszni. Egyetlen kivétel van: ha már felvágtad. Akkor is csak légmentesen záródó dobozban vagy fóliában, különben kiszárad és megkeseredik.
A tökéletes hely a hagymának? Hűvös (4-10 °C), száraz, jól szellőző hely. Kamra, pince vagy egy polc a konyhában – csak semmi műanyag zacskó! A bezárt levegő párás közeget teremt, ami egyenes út a penészedéshez. Ha fekete, zöld vagy fehér foltokat látsz a hagymádon, ne kísérletezz, dobd ki az egészet. A penész mélyre hatol, és méreganyagokat termel, amiket nem lehet levágással eltüntetni.
Egy romló hagyma pedig nem magányos farkas – ha egy elkezd rohadni, az egész készleted bánhatja. Úgyhogy figyelj oda, tartsd szárazon, és élvezd az ételeid igazi ízét.