ACNEWS

Vigyázni kell a tejjel

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A madárinfluenza vírus tehenekben, sőt kecskékben való felfedezése után felmerül a kérdés: mennyire biztonságos a tej.
Hirdetés
Ad image

Az A madárinfluenza-vírus (H5N1) már nem csak a madarakat érinti. Az utóbbi hónapokban egyre több jelentés érkezik fertőzött emlősökről. Miután az USA-ban tejelő tehenekben felfedezték a vírust, az Egészségügyi Világszervezet (WHO ) megerősítette a pasztőrözött és nem nyers tejtermékek fogyasztására vonatkozó ajánlásokat.

Fertőzött tejelő tehenek eseteit jelentették Texasból, Kansasból, Új-Mexikóból és Michiganből. Idahóban is járvány kitörését gyanítják. Ezek az esetek mindössze néhány nappal azután fordultak elő, hogy egy minnesotai farmon a kecskék H5N1 vírusra pozitívnak bizonyultak. A kórokozót néhány pasztőrözetlen tejmintában is kimutatták.

A madárinfluenza (madárinfluenza) a madarak rendkívül fertőző, lázas vírusos betegsége. A vírusra különösen fogékonyak a csirkék, a pulykák és számos vadon élő madárfaj. A kacsák, libák és galambok vagy alig betegszenek meg, vagy nem mutatnak tüneteket. A vírust azonban ők is terjeszthetik.

Texasban egy szarvasmarhákat tartó tanyán dolgozó férfi is pozitív lett a vírusra. „Azt, hogy pontosan hogyan történt az átvitel, még vizsgálják. Ez az első ismert eset, amikor a vírus tehénről emberre terjedt át” – mondta Wenqing Zhang, a WHO influenza programjának vezetője pénteken Genfben.

Amerikai médiajelentések szerint a férfinak csak enyhe tünetei voltak, például kötőhártya-gyulladásra emlékeztető vörös szemek. A teheneket valószínűleg vadmadarak fertőzték meg.

„A mostani járványkitörésekben madarakról tehenekre, tehenekről tehenekre és tehenekről madarakra történő átvitelt is regisztráltak, ami arra utal, hogy a vírus más átviteli útvonalakat talált, mint azt korábban gondoltuk” – mondta Wenqing.

Ez azonban nem az első eset, hogy ember is megfertőződött. A WHO szerint 2003 óta világszerte több mint 860 ember fertőződött meg a H5N1 vírussal. Körülbelül 450 esetben a fertőzés halálos kimenetelű volt.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés