ACNEWS

Felháborító éttermek: négyezret kérnek egy puszta asztalért

Fotó: shutterstock
Fotó: shutterstock
Óvatosnak kell lenniük az étteremben vágyoknak. Egyre több a pofátlan tételeket felszámító vendéglős itthon és külföldön egyarát.
Hirdetés
Ad image

Perceken belül beindul a nyári szezon, amikor magyarok tízezrei özönlik el a reptereket és indulnak el Spanyolországba. Egy finom paella és egy jó pohár bor egy félreeső teraszon, miközben a tengert figyeljük. Idilli igaz? Elméletben igen, azonban a spanyol éttermek most egy új szintre helyezték a turistacsapda kifejezést: egyes vendéglősök a jobb asztalokért pénzt kérnek el a nyaralóktól. Csak azért, hogy leüljenek valahová. Ezek a „prémium” székek 10 euróba kerülnek és bár le van írva az asztalra (legtöbbször), hogy plusz 4000 forintba kerül ez a kiváltságos asztal, könnyű elnézni. A fogadósok általában azzal érvelnek, hogy azért kell fizetni, mert másoktól veszik el a helyet. Olyanoktól, akik többet fogyasztanának, és a pótdíjat is könnyedén kicsengetik. A plusz költség ténye pedig fel van tüntetve az étlapon is. Az apró betűs résznél – írta meg a Blick.

Percdíjat számolnak fel

Az ehhez hasonló lehúzások azonban nemcsak Spanyolországban vannak meg, hazánkban is lépten nyomon hasonló kellemetlen szituációkba botolhatunk. Január elején volt hír, hogy egy család elment vacsorázni egy étterembe, minden remek volt. Kérték a számlát, az étkezés végén, azonban végül úgy döntöttek, hogy maradnak még beszélgetni.

„Ezután még maradtunk egy kicsit, beszélgettünk, majd távozni szerettünk volna. Amikor a pincér ismét az asztalunkhoz lépett és egy új számlát tett le elém 4000 forintról. Értetlenkedve néztem rá, nagyon kellemetlen volt. Kérdeztem, hogy esetleg valamit az előbb nem számoltak fel?” – mesélte a Promotions-nek az olvasó, aki pórul járt. Kiderült, hogy nem számolt el semmit sem a pincér. Az étlap hátulján ott állt a figyelmeztetés, hogy amennyiben a fizetés után még bárki igényt tart az asztalra percdíjat kell fizetnie.

Ha sír a gyerek, az plusz költség

Mégrosszabbul járt a napokban egy kisgyerekes pár, akiknek a lap információi szerint azért számoltak fel 15 ezer forint plusz költséget, mert sírt a gyerekük. „Nem néztük a környezetünket, de a főétel végére elfáradt és onnantól elfoglalta magát, csendben. Mi még rendeltünk desszertet is, majd kikértük a számlát. A pincér kezdeti kedvessége nyomtalanul eltűnt, kedvetlenül rakta le elénk a számlát, amelyen volt egy plusz tétel, amelyet nem tudtunk beazonosítani. Odahívtuk a pincért megkérdezni, hogy mégis miről van szó, esetleg elnéztük valaminek az árát. Ő odajött és a legnagyobb nyugalommal közölte, hogy a 15 ezer forintos plusz tételt azért írták oda, mivel összesen három asztaltól álltak fel a vendégek a gyerekünk miatt.” – mesélte a családapa.

Ezek mind-mind kirívó esetek, azonban alapvetően nem ritkaság, hogy a vendéglátóegységek trükközni próbálnak. 2022-ben nagy port kavart, hogy Ördög Nóráék éttermében 200 forintba kerül egy adag jég a limonádénkhoz. De az se ritka, hogy egy asztalfoglalás esetében előre ki kell fizetnünk egy bizonyos összeget, amit vagy lefogyaszthatunk vagy nem. Éppen ezért érdemes vigyáznunk, pláne külföldön, ahol alapvetően szeretik megkopasztani az arra járókat, akik nem beszélik a nyelvet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés