ACNEWS

Saját államát perelte be az USA – videó

A hatalmas folyó kordon veszélyezteti a hajózást. Fotó: Youtube / CBS News
A hatalmas folyó kordon veszélyezteti a hajózást. Fotó: Youtube / CBS News
A Rio Grandén, Texas republikánus kormányzója úszó gát építését rendelte el. Most a washingtoni kormány jogi lépéseket tett az intézkedés ellen.
Hirdetés
Ad image

Annak érdekében, hogy megnehezítse a Mexikóból az Egyesült Államokba belépni kívánó migránsok számára az átkelést a Rio Grandén, a helyi kormányzó úszó gát építését rendelte el.

Az ügyet vezető ügyész, Vanita Gupta azzal érvelt, hogy a texasi kormány megsértette a törvényt a bontógömb méretű narancssárga bójákkal és a szögesdrót tekercsekkel, mert nem kapta meg Washington engedélyét a kordonra. Emellett veszélyezteti a hajózást és a közbiztonságot. Az igazságügyi minisztérium peres úton kéri a bóják eltávolítását. A Fehér Ház politikai mutatványnak nevezte Greg Abbott kormányzó akcióját. A Biden-kormány hangsúlyozta, hogy az illegális határátlépések száma két éve most a legalacsonyabb.

Ezt számos intézkedéssel sikerült elérni: Az USA-ba belépni kívánó migránsoknak mostantól egy alkalmazáson keresztül kell időpontot foglalniuk a határhatóságnál. Ezenkívül további személyzetet küldtek a határra. Április végén az amerikai kormány bejelentette, hogy migrációs központokat nyit többek között Kolumbiában és Guatemalában, és oda helyezi át a menedékkérők első regisztrációját. A szándék az volt, hogy megkíméljék az embereket a gyakran veszélyes utazástól az amerikai határig.

2021 óta az USA területére Mexikóból illegálisan belépők száma havi 250 000-re nőtt. Júniusban ez a szám valamivel kevesebb mint 145 000 volt. A migráció témája megosztja az embereket az Egyesült Államokban. A republikánusok „nyitott ajtók politikájával” vádolják a Biden-kormányt. Greg Abbott és más politikusok többször is felhívják a figyelmet a helyzetre olykor populista akciókkal. Tavaly például rendszeresen szállították autóbuszokkal az illegális határátlépőket a demokrata vezetésű amerikai nagyvárosokba. A republikánusok ezzel saját infrastruktúrájukat akarták tehermentesíteni, és egyúttal nyomást gyakorolni a washingtoni kormányra, hogy az keményebb bevándorlási politikát szorgalmazzon – számolt be róla a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés