ACNEWS

Tilos lesz a gelato Milánóban

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Milánó új szabályokat akar bevezetni a nagyobb nyugalom érdekében. A város azonban az olasz hagyományok egyik kedvencét csorbítja.
Hirdetés
Ad image

Milánó polgármestere hadat üzent a fagylaltárusoknak. Az új szabályok egyike többek között a népszerű éjszakai negyedben, Navigliben lépnek érvényben: A bároknak és éttermeknek hétközben éjfélkor, hétvégén pedig hajnali fél kettőtől be kell zárniuk a kültéri területeiket. A cél, hogy kiürüljenek az utcák, és a lakóknak több nyugalomban és csendben legyen részük.

Sokan persze felháborodtak a vendéglátósok közül, hiszen ezek a szabályok érvényesek a fagylaltos pultokra is. Különösen Navigliban, ahol a sétány késő este megtelik, a családok sétálni mennek, a fiatalok pedig a kocsmákban és bárokban gyülekeznek – írja a blick.ch.

Hiszen az éjszakai gelato – az olasz kultúra egyik kedvence – sokak számára érinthetetlen. „Mit csinál egy átlagos olasz család nyáron? Vacsora után sétálnak egyet, és esznek egy fagylaltot” – mondta Marco Barbieri, a Confcommercio Milano főtitkára a helyi lapoknak. „Ez egy klasszikus hagyomány, és egyértelmű, hogy ha ebbe a kultúrába beleszólnak, az emberek nem lesznek boldogok.”

Barbieri megérti a zajos éjszakai negyedek lakóit, de kétli, hogy az ételtilalom megoldaná a problémát. „Gondolja, hogy egy 25 éves haza megy éjfélkor, csak mert nem kaphat elviteles ételt? És mi van a turistákkal, akik éjfél után fagyit akarnak enni? Felfogja ez a kormányzat, hogy mit csinál?” – kérdezte.

Giuseppe Sala polgármester újságíróknak így indokolta a tervet, amely már a jövő hónapban megvalósulhat: „Több száz kérést kaptam a lakosoktól, akik szeretnének jobban aludni éjszaka. Nem hagyhatom figyelmen kívül ezt a kérdést”.

Az ellenállás azonban erős. Lino Stoppani, a vendéglátóipari szövetség elnöke azt mondta „Az éjszakai élet problémája létezik, de ez a szabály csak kárt fog okozni a vállalkozásoknak„.

Nem ez az első eset, hogy Milánó tiltásokkal próbál nagyobb nyugalmat és csendet biztosítani az utcákon. Még 2013-ban az akkori polgármester bukott meg egy hasonló kísérlettel, hogy betiltsa a gelatot éjfél után. Egyelőre nem tudni, hogy Sala polgármester győzni fog-e.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés