ACNEWS

Több száz áldozat: menekülő örményekre robbant egy üzemanyagraktár

Fotó: X/Siranush Sargsyan
Fotó: X/Siranush Sargsyan
Az emberek az azerbajdzsáni csapatok által elfoglalt örmény exklávéból menekültek volna Örményország felé.
Hirdetés
Ad image

Több mint 200 ember megsérült, amikor felrobbant egy üzemanyagtározó a konfliktus sújtotta Hegyi-Karabah térségében hétfő este. A halálos áldozatok száma egyelőre ismeretlen. Médiajelentések szerint az emberek sorban álltak a raktár előtt, hogy üzemanyagot szerezzenek járműveikbe. Az azerbajdzsáni csapatok által elfoglalt örmény exklávéból menekültek volna Örményország felé.

Egyelőre nem tudni, hogy mi váltotta ki a katasztrófát a többségében örmények lakta térségben, amelyet Azerbajdzsán a múlt héten megtámadott és legyőzött. A régió emberi jogi hivatala a nemzetközi közösséghez fordult segítségért. Légi úton szeretnék kimenekíteni a különösen a súlyos sérülteket. „Hegyi-Karabah orvosi kapacitása nem elegendő ahhoz, hogy megmenthessük ezeknek az embereknek az életét” – áll az X-en (korábbi nevén Twitteren) közzétett üzenetben.

Hegyi-Karabahban egyébként is súlyos a humanitárius helyzet, ugyanis a Szovjetúnió felbomlása óta Örményország és Azerbajdzsán is a saját területéhez akarja csatolni a köztársaságot. Az azerbajdzsánok hónapokkal ezelőtt elzárták az egyetlen örmény bekötőutat, ezért a térségben kevés az élelmiszer, a gyógyszer és a benzin – írja a krone.at.

Múlt kedden az autoriter vezetésű Azerbajdzsán katonai műveletet indított Hegyi-Karabah meghódítására. Alig egy nappal később a legyőzött karabahi örmények megadták magukat. A rövid harcok során örmény adatok szerint több mint 200 ember halt meg és több mint 400-an megsebesültek. A térségben élő több tízezer örmény civil most attól tart, hogy az új azerbajdzsáni vezetés kitelepíti vagy elnyomja őket.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés