ACNEWS

Uniós döntés: elég volt az ukrán tojásból, cukorból és zabból

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az unió a tervek szerint vámot fog kivetni az ukrán tojásra. Ennek oka, hogy a kijevi export elérte az éves kvótát.
Hirdetés
Ad image

Az Európai Bizottság, miután a kijevi export elérte a megszabott éves kvótát, úgy döntött, hogy vámot vet ki a következő két hétben az ukrán tojásra. A karpathir.hu a Reuters információi alapján arról számolt be, hogy nem ez az első hasonló eset a napokban. Ugyanerre a döntésre jutott az EB kedden a zabimporttal kapcsolatban.

Az unió döntése azért is érdekes, mert az orosz-ukrán háború kitörése óta Ukrajna különleges bánásmódban részesül. Május közepén hosszabbították meg egy évvel az ukrán mezőgazdasági termékek, köztük a gabona vámmentes behozatalát. Azonban az egyezségben az is szerepel, hogy ha az import meghalad egy bizonyos mennyiséget, akkor az EU védővámot vethet ki. Most is ez történik.

Ukrajna a fenti okok miatt állította le május végén a cukorexportját, miután itt is elérték az éves kvótát. Az elemzők szerint az ukráncukorexport elérte a 262 600 tonnát, ami a teljes éves kerete volt az országnak. Ukrajna egyébként Európa második legnagyobb cukorszállítója, tavaly 493 ezer tonna cukrot szállítottak az unióba.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés