ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Tombolnak a szülők: a kánikula miatt hosszabb lehet a nyári szünet

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
16 hétig tartana. Most tárgyalnak róla. A szülők lázadnak. Roppant megterhelő lenne a számukra ha a szeptemberben nem kezdődne a tanitás.
Hirdetés
Ad image

Az olasz iskolásoknak már tizenkét-tizenhárom hetes nyári szünetük van. Ez európai összehasonlításban messze a legtöbb. Ennek ellenére most tárgyalják, hogy október elejéig újabb három héttel meghosszabbítsák-e a nyári szünetet.

Ennek oka többek között az országban uralkodó magas hőmérséklet és a turisztikai szezon meghosszabbodása. „Ilyen páratartalom mellett abszurdum szeptember közepén kezdeni az órákat. Józan észre és előrelátásra van szükségünk: a tanítási rendszernek is változnia kell a klímaváltozással szemben” – mondta Marcello Pacifico, egy tanári szakszervezet elnöke.

Egy másik pedagógusszövetség még gyermekorvosok véleményét is kikérte annak eldöntésére, hogy a 2024/25-ös tanév kezdetét a magas hőmérsékletre való tekintettel el kell-e halasztani.

A szülői egyesületek azonban háborognak, és rámutatnak, hogy az iskolák három hónapos bezárása magas költségeket jelentene a gyermekfelügyelet számára. Ezeket teljes egészében a szülőkre hárítanák. „Egy szülőnek sincs három hónapi szabadsága. A munka és a családi élet ilyetén összeegyeztetésének nehézségei egyszerűen túl sok azok számára, akiknek gyermekük van” – áll a közleményben.

Már 60 000 szülő tiltakozott a hosszabb nyári szünet ellen. A petíció azzal is érvel, hogy a hosszú szabadságok növelnék az egyenlőtlenségeket. Ez a gyerekek és fiatalok „kognitív és kapcsolati készségeinek” lanyhulásával is járna.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés