ACNEWS

Tovább dagad a Spar-botrány: kontrázott a minisztérium

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Reagált a Spar Austria vezérigazgatójának nyilatkozatára a Nemzetgazdasági Minisztérium. Egyre nagyobb a baj a szupermarketnél.
Hirdetés
Ad image

Mint az AcNews is beszámolt róla, vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú kereskedelmi csoport. Sőt, egészen Brüsszelig szaladt, hogy kötelezettségszegési eljárás indítását követelje. De persze marad Magyarországon, mert az itt „kényelmes helyzet”.

Hans Resch vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy kénytelenek voltak átszervezni a magyarországi üzletek működését és cégstruktúráját. Elmondása szerint ennek célja az volt, hogy megvédjék a céget a kormány befolyásától.

Hans Reisch szerint az árplafon és a kiskereskedelmi különadó együttesen rótt nagy terheket a vállalatra. Ráadásul állítása szerint a magyar kormány közölte, hogy részesedést szeretnének a cégből. Hiszen ebben az esetben a különadó terhe is kisebb lenne – mondta el a vezérigazgató a Die Pressének. Erre reagált most a Nemzetgazdasági Minisztérium, amit a Pénzcentrum közölt változtatás nélkül.

A valótlan és rosszindulatú állításokkal szemben a kormány a családok és a rezsicsökkentés megvédése érdekében azokban a szektorokban vezette be az extraprofitadókat, ahol azok keletkeztek. Ezekben az ágazatokban az energiaválság és azt kísérő, megugró infláció okán olyan extra jövedelmek képződtek, amiért az érintett vállalatok nem dolgoztak meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium továbbá hangsúlyozta, hogy a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága jogszerűnek nyilvánította. A SPAR a kommunikációja alapján ezekkel a kormányzati intézkedésekkel nem ért egyet a minisztérium szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelte, hogy a kormányt érintő támadások hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak. Annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete. „A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad. Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt.” – olvasható a közleményben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés