ACNEWS

2024. September 23.   |   Tekla napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Tragédia Jecenyén: széttépte a leopárd a gazdáját

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A szlovákiai magánállatkertben holtan találták a tulajdonost, adta hírül a besztercebányai rendőrfőkapitányság a Facebook-oldalán.
Hirdetés
Ad image

Jecenye lakói hüledeznek, nem hiszik el, hogy a leopárd megölte a helyi állatkert 63 éves gazdáját. Egyelőre rejtély mi  vezetett a ragadozó végzetes támadásához. Az STVR közszolgálati televízió riportjából annyi kiderül, hogy a falusiak szerint a tragikus sorsú férfi egyedül működtette magánállatkertjét, Már korábban is sokan aggódtak amiatt, hogy ez meghaladhatja erejét. A férfi húsz számtalan vadállatot tartott, köztük több majmokat, ragadozómadarakat. Egyedül gondoskodott az állatokról, és egyedül fogadta a látogatókat is. Bár Szlovákiában az utóbbi időben megszigorították a vadállatok tartását szabályozó törvényeket, ellenére továbbra is működnek kisebb magánállatkertek. A mostanihoz hasonló balesetek is előfordultak már: egy éve egy oroszlán ölte meg tulajdonosát – adta hírül az MTI.

Lelőtték a nagymacskát a rendőrök

Igaz, Ókerten azt az állatkertet 2019 óta illegálisan működtette a tulajdonosa, miközben 18 oroszlánt és tigrist tartott ott – írta az Origo. Ráadásul az állatorvosok többször is megállapították, hogy a vadaskertben a tartási körülmények nem megfelelőek a veszélyes állatok számára. Ennek ellenére az állatkert látogatókat fogadott, belépőjegyet szedtek tőlük. És külön pénzt fizettettek azoktól, akik megnézték a vadak etetését. A tragédia kapcsán a rendőrök kénytelenek voltak lelőni a holttestet őrző egyik oroszlánt, az állatorvos pedig elaltatott egy másikat. Állítólag a többi 16 nagymacskát más állatkerteknek eladták.

A rendszerváltás után Magyarországon is rendkívüli módon elszaporodtak az engedély nélkül létrehozott magánállatkertek. Mára nagyon szigorú szabályok alapján lehet csak magánházban egzotikus és/vagy vadállatot tartani. De húsz éve még boldog boldogtalan megvette a pár hetes kis tigrist, oroszlánkölyköt, medvebocsot. Szerencsétlen állattok többségégét szűk ketrecben, apró kifutóban embertelen körülmények között nevelték.

Mérgeskígyók, skorpiók a panelben

Pilisborosjenőn egy medvét olyan szűk ketrecben tartották, hogy az állat megfordulni is alig tudott. Kétségbeesett állatvédők hívták fel a figyelmet sanyarú sorsú mackóra, amit a hatóság elkobozott és a Fővárosi Állatkertben helyezett el. Volt, hogy egy lányt budapesti otthonában harapott meg az általa nevelt oroszlán. De az is gyakori volt, hogy főleg fiatalok menőzésből halálos csípésű skorpiókat, mérgeskígyókat tartottak a budapesti panellakásokban. Ebből rengeteg probléma született. Ezeket a fiatalokat általában a Honvéd, illetve az Erzsébet kórházba szállították a mentő. Ahol nem voltak felkészülve az ilyen jellegű sérülések kezelésére, gyógyítására. Előfordult, hogy a bécsi állatkertből kellett hozatni ellenszérumot.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés