ACNEWS

Tragikus hír érkezett az eltűnt magyar hegymászóról

Már tudják, hogy hol van Suhajda Szilárd, de nincs esély, hogy túlélte az éjszakát/Fotó: Suhajda Szilárd
Már tudják, hogy hol van Suhajda Szilárd, de nincs esély, hogy túlélte az éjszakát/Fotó: Suhajda Szilárd
Tudják hol van Szilárd, de nincs esély rá, hogy túlélte az elmúlt éjszakát.
Hirdetés
Ad image

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban” – írta Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa.

Mint azt az AcNews megírta, a magyar hegymászó a Mount Everest legmagasabb csúcsát próbálta tegnapelőtt meghódítani oxigénpalack és serpák segítsége nélkül. Azonban a csúcstámadás óta nem adott hírt, életjelet magáról.

 A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

Azóta a helyet csak rosszabbodhatott, hiszen a magyar sportoló a második éjszakát is egyedül töltötte a hegyen. Hajnalban megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá – áll Suhajda Szilárd Facebook oldalán.

Mint ismert, az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyította, hogy a feladat lehetséges és túlélhető.

A statisztikák szerint a sikeres megmászások 2%-a történik oxigénpalack nélkül: még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, akik serpák segítségét sem vették igénybe. Suhajda Szilárd is így szerette volna meghódítani a csúcsot, fájó, hogy sajnos nem sikerült neki.

„Tudjuk hol van Szilárd, szerveztünk egy csapatot az elérésére, de az esély, hogy még életben legyen, amikor odaérnek, nagyon csekély. A csodában bízunk.” – írta a Hóhatár a Facebook oldalán.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés