ACNEWS

Tudományos szenzáció: idegen bolygó rejtőzik a Föld belsejében – videó

Föld-Theia Fotó: youtube - képernyőkép
Föld-Theia Fotó: youtube - képernyőkép
Földünk mélyén egy másik bolygó maradványai rejtőznek. Majdnem úgy, mint egy idegen.
Hirdetés
Ad image

Ezt eddig tudtuk: körülbelül 4,6 milliárd évvel ezelőtt, nem sokkal a Naprendszerünk kialakulása után a Theia nevű égitest belecsapódott a Földünkbe. A Theia akkora volt, mint a Mars, nem egy kis aszteroida. Egy gigantikus, pusztító ütközés történt az űrben. A Holdunk később az űrbe repült törmelékekből alakult ki.

Amit eddig nem tudtak: Theia maradványai is megmaradtak a földköpeny mélyén. Ezt most egy amerikai és egy brit kutatócsoport fedezte fel. Egyébként az ütközés idején a Föld még teljesen máshogy nézett ki, úgy, mint egy sziklás, izzó, forró gömb.

A kutatók két olyan, eddig rejtélyes régiót vizsgáltak a Föld mélyén, amelyek jelentősen megnövekedett sűrűségűek. És most bizonyossá vált, hogy pontosan ezek a régiók magyarázhatók meg a Theia-anyag felhalmozódásával – írják tanulmányukban a tudósok.

Qian Yuan, az Arizonai Állami Egyetem munkatársa: „A Föld belsejének tanulmányozása két olyan, kontinens méretű régiót mutatott meg számunkra, ahol a szeizmikus hullámok szokatlanul lassan terjednek”. Ezekre a régiókra és jelenségekre eddig nem volt tudományos magyarázat. Most már biztosak a tudósok: ezek bizonyára a Theia darabjai. A Csendes-óceán és Afrika alatt húzódnak.

(Forrás: sciencealert)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés