ACNEWS

Tudtad? Így teszed tönkre a friss kenyeret és kiflit

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Mindenki szereti a friss péksüteményeket. Azonban koránt se mindegy, hogy hogyan tároljuk azokat. Ezeket a megoldásokat inkább kerüld el.
Hirdetés
Ad image

Mindenkivel előfordult már, hogy a frissen vásárolt pékárukat benne hagyta a műanyag zacskóban, vagy csak bedobta a hűtőbe. Ezekkel elméletben az a célunk, hogy frissen tartsuk a pékárut. De koránt sem mindegy a Blesk cikke alapján, hogy mit teszünk a kenyérrel. A pékáruk legnagyobb ellensége ugyanis maga a levegő, valamint a fény és a páratartalom. Most összeszedtünk olyan tippeket, amik segítségével nem kell 2 nap után kidobni a kenyeret.

Műanyag vagy papírzacskó?

A műanyag zacskók, bármilyen kecsegtetőek is a szupermarketek polcain, nemcsak elképesztően környezetszennyezőek, de korántsem a legjobb választás a kenyér tárolására. A táplálkozási szakértők és a pékek is egyöntetűen azt az álláspontot képviselik, hogy ez a legrosszabb megoldás, amit a kenyérrel tehetünk. A zacskókban ugyanis megnövekszik a páratartalom, aminek következtében a termék megpenészedik, szottyos lesz és rossz ízű. A műanyag zacskókban nem tud „lélegezni” a péksütemény, így a kenyér 12-14 óra után már gumiszerű lesz, míg a pékáruknak ehhez elegendő 4-6 óra is.

Nagyanyáink jobban tudták

Ahogy sokszor, most is jobban járunk, ha visszatérünk a régi idők fortélyaihoz. A kenyeret csomagoljuk inkább konyharuhába és tegyük azt egy rácsra. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy a pékáru friss maradjon. Az anyagon keresztül a tészta tud „lélegezni” és tovább eláll, miközben a pamut felszívja a felesleges nedvességet. Így akár 4-5 nappal tovább is friss marad a vekni.

Tartsd távol a kenyeret a hűtőtől

A kenyérnek, a péksüteménynek sose volt helye a hűtőben. Ha szendvicset készítünk magunknak ebédre, azt persze be tudjuk tenni egy rövid időre, azonban hosszabb ideig inkább ne tároljuk ott az ételt. A hideg környezetben a pékáru gyorsabban kiszárad és megkeményedik. Ha pedig zacskóba is tesszük, akkor percek alatt penészes lesz. Mindezek mellett a kenyér gyorsan átveszi azt a jól ismert hűtőízt, ami minden, csak nem gusztusos.

A fagyasztó a barátod

Bár hűteni nem érdemes a kenyeret, azonban remekül fagyaszthatóak. Nincs más dolgunk, csak egyenként elcsomagolni légmentesen lezárt zacskókba a kenyeret, lehetőleg szeletelve és szeletenként sütőpapírral elválasztva. Így bármikor kivehetünk 1 szeletet, anélkül, hogy egy teljes kilót fel kelljen olvasztanunk. Ha szeretnénk betehetjük előmelegített sütőbe, vagy közvetlenül a piritóba is. Arra vigyázzunk egyedül, hogy ne lezárt csomagolásban olvasszuk ki.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!