ACNEWS

Tudtad? Így teszed tönkre a friss kenyeret és kiflit

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Mindenki szereti a friss péksüteményeket. Azonban koránt se mindegy, hogy hogyan tároljuk azokat. Ezeket a megoldásokat inkább kerüld el.
Hirdetés
Ad image

Mindenkivel előfordult már, hogy a frissen vásárolt pékárukat benne hagyta a műanyag zacskóban, vagy csak bedobta a hűtőbe. Ezekkel elméletben az a célunk, hogy frissen tartsuk a pékárut. De koránt sem mindegy a Blesk cikke alapján, hogy mit teszünk a kenyérrel. A pékáruk legnagyobb ellensége ugyanis maga a levegő, valamint a fény és a páratartalom. Most összeszedtünk olyan tippeket, amik segítségével nem kell 2 nap után kidobni a kenyeret.

Műanyag vagy papírzacskó?

A műanyag zacskók, bármilyen kecsegtetőek is a szupermarketek polcain, nemcsak elképesztően környezetszennyezőek, de korántsem a legjobb választás a kenyér tárolására. A táplálkozási szakértők és a pékek is egyöntetűen azt az álláspontot képviselik, hogy ez a legrosszabb megoldás, amit a kenyérrel tehetünk. A zacskókban ugyanis megnövekszik a páratartalom, aminek következtében a termék megpenészedik, szottyos lesz és rossz ízű. A műanyag zacskókban nem tud „lélegezni” a péksütemény, így a kenyér 12-14 óra után már gumiszerű lesz, míg a pékáruknak ehhez elegendő 4-6 óra is.

Nagyanyáink jobban tudták

Ahogy sokszor, most is jobban járunk, ha visszatérünk a régi idők fortélyaihoz. A kenyeret csomagoljuk inkább konyharuhába és tegyük azt egy rácsra. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy a pékáru friss maradjon. Az anyagon keresztül a tészta tud „lélegezni” és tovább eláll, miközben a pamut felszívja a felesleges nedvességet. Így akár 4-5 nappal tovább is friss marad a vekni.

Tartsd távol a kenyeret a hűtőtől

A kenyérnek, a péksüteménynek sose volt helye a hűtőben. Ha szendvicset készítünk magunknak ebédre, azt persze be tudjuk tenni egy rövid időre, azonban hosszabb ideig inkább ne tároljuk ott az ételt. A hideg környezetben a pékáru gyorsabban kiszárad és megkeményedik. Ha pedig zacskóba is tesszük, akkor percek alatt penészes lesz. Mindezek mellett a kenyér gyorsan átveszi azt a jól ismert hűtőízt, ami minden, csak nem gusztusos.

A fagyasztó a barátod

Bár hűteni nem érdemes a kenyeret, azonban remekül fagyaszthatóak. Nincs más dolgunk, csak egyenként elcsomagolni légmentesen lezárt zacskókba a kenyeret, lehetőleg szeletelve és szeletenként sütőpapírral elválasztva. Így bármikor kivehetünk 1 szeletet, anélkül, hogy egy teljes kilót fel kelljen olvasztanunk. Ha szeretnénk betehetjük előmelegített sütőbe, vagy közvetlenül a piritóba is. Arra vigyázzunk egyedül, hogy ne lezárt csomagolásban olvasszuk ki.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés