ACNEWS

Új-Zéland lazít: újra dohányozhatnak a gyerekek

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az ország konzervatív kormánya hatályon kívül helyezte a dohányzásellenes törvényeit. A birtek viszont jó úton haladnak.
Hirdetés
Ad image

Az egészségügyi szakértők megdöbbenésére Új-Zéland konzervatív kormánya hatályon kívül helyezte az előző baloldali kormány drasztikus dohányzásellenes törvényeit. A Christopher Luxon miniszterelnök vezette koalíció helyi idő szerint csütörtök este gyorsított eljárásban helyezte hatályon kívül a törvénycsomagot.

A kormány, amelyhez a populista NZ First párt is tartozik, már röviddel tavaly novemberi hivatalba lépése után bejelentette a tervet. A lépéssel egyebek mellett a beígért adócsökkentéseket kívánják finanszírozni.

Jacinda Ardern munkáspárti vezető vezetése alatt a csendes-óceáni állam 2022 végén úttörő törvényt fogadott el a dohányzás betiltásáról a 2009 után születettek számára. Vagyis egy most 14-15 éves gyerek élete végéig nem vásárolhat cigarettát. Ezzel azt akarták megelőzni, hogy a fiatalok egyáltalán ne csábuljanak rá a dohányzásra.

A törvény a cigaretták nikotintartalmának csökkentését és a dohányárusítóhelyek számának csökkentését is tartalmazta. A terv az volt, hogy az országnak 2025-re nagyrészt füstmentesnek kell lennie. Új-Zélandon a dohányzás a megelőzhető-halálozás leggyakoribb oka.

Casey Costello egészségügyi miniszterhelyettes azt mondta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az ország füstmentessé tétele mellett. A munkáspárti kormány azonban „tiltó” megközelítést alkalmazott, amely figyelmen kívül hagyta, hogy a dohányzásról való leszokást célzó kezdeményezések mennyire jól működnek – írja a blick.ch.

Az új-zélandi őslakosok körében magasabb a dohányzás aránya, mint a lakosság többi részénél, és különösen gyakran szenvednek a dohányzással összefüggő betegségektől. A közelmúltban végzett közvélemény-kutatások is azt mutatták, hogy az emberek határozottan támogatják a jogszabályt.

Hasonló kezdeményezés történt Nagy-Britanniában is. Tavaly év végén jelentette be Rishi Sunak, hogy a jövőben minden évben emelnék a dohánytermékek vásárlásának alsó korhatárát. A minimumkorhatár évenkénti emelésével a brit kormány ezért azt szeretné elérni, hogy 2040-re egyáltalán ne dohányozzon egyetlen fiatal sem. 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés