ACNEWS

2024. May 05.   |   Adrián, Györgyi napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Újabb árstopottal fenyegeti a kormány a MOL-t

Fotó: shutterstock
Fotó: shutterstock
A hét közepén ismét emelkedtek az üzemanyagárak, olyannyira, hogy Nagy Márton egyeztetésre hívta az illetékeseket. Akár újabb árstop jöhet.
Hirdetés
Ad image

Jó hír az autósoknak, hogy pénteken a benzin és a gázolaj ára is csökkenni fog az előrejelzések szerint, ez igazából csak egy kis lélegzetvételnyi szünet.

Míg szerdán három forinttal emelkedett a benzin, hattal a gázolaj nagykereskedelmi ára, de ezt az áremelést szinte egy az egyben korrigálják péntekre. Addig a hét utolsó munkanapján, pénteken három forinttal csökken a 95-ös, öt forinttal a gázolaj beszerzési ára. Amennyiben a kutak érvényesítik az árváltozást, a benzin új átlagára 641, a gázolajé 653 forint lesz.

Az elmúlt hónapokban drasztikusan megemelkedtek az üzemanyagárak. Olyannyira, hogy Hortay Olivér az Economixnak arról beszélt, hogy egyes állítólag Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egyeztetésre hívta a MOL-t és a Magyar Ásványolaj Szövetséget is. A spekulációk szerint ez pedig könnyedén lehet annak a jele is, hogy újabb ársapkát tervez bevezetni a kormány.

Hortay kifejtette, hogy a magyar állam kemény és puha eszközökhöz egyaránt nyúlhat. Előbbi az árstop, aminek keretében maximalizálják az egyes üzemanyagtípusok esetében az árakat. Puha módszer, amikor a kormány a piaci szereplőket a szabályozás változtatása nélkül igyekezhet a fogyasztóknak kedvező irányba orientálni. Erre jó példa volt az Európai Unió előírásai nyomán idén életbe lépő új jövedékiadókulcsok lépcsőzetes érvényesítése. Ezzel anélkül el lehetett kerülni a sokkszerű árváltozást, hogy azt a kormány előírta volna a piaci szereplőknek. „Abban a döntésben, hogy a kormány továbbra is puha eszközöket alkalmaz, vagy keményekhez nyúl, számos tényezőt mérlegelni szükséges. A FED kamatpolitikájától kezdve, a geopolitikai folyamatok alakulásán át, az üzemanyagpiac szereplőinek árazásáig. A feladat tehát rendkívül komplex, ráadásul mindössze egy-két nap van hátra a találkozóig, így nem bocsátkoznék egzakt jóslatokba” – mondta Hortay Olivér a lapnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés