ACNEWS

2024. September 30.   |   Jeromos napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Újabb két európai ország határát módosítják

Svájc és Olaszország a gleccserek olvadása miatt átrajzolja a határainak egy részét az Alpokban. Az ok: eltolódtak a természetes határok.
Hirdetés
Ad image

Svájc és Olaszország átrajzolta határának egy részét, miután elkezdtek olvadni a két országot elválasztó gleccserek. Az érintett terület egy része Európa egyik legmagasabb hegye, a Matterhorn alatt fekszik, ahol számos népszerű síközpont található. A svájci-olasz határ nagy részét gleccsergerincek vagy örök hóval borított területek alapján jelölték ki, de az olvadó gleccserek miatt ezek a természetes határok eltolódtak. Ez késztette most lépésre az országokat.

Olaszországra várunk

Svájc pénteken hivatalosan jóváhagyta a módosításról szóló megállapodást, az olaszok azonban még kéretik magukat. A megállapodás-tervezetet, ami most élesedni látszik, még 2023-ban, egy olaszokból és svájciakból álló csoport állította össze. Ezt követik most. Azok után, hogy egy tavalyi vizsgálat szerint a gleccserek 1 év során a térfogatuk 4%-át elvesztették. Ez minden idők második legnagyobb veszteségét jelenti. A rekordért pedig nem kell évtizedeket visszautazni. 2022-ben 6%-ot olvadtak a gleccserek ezen a területen.  A svájci gleccserfigyelő hálózat (Glamos) minden évben kiad egy éves jelentést, amely a rekordveszteséget az egymást követő nagyon meleg nyaraknak és a 2022-es tél nagyon alacsony hómennyiségének tulajdonította. A kutatók szerint, ha ezek az időjárási minták folytatódnak, az olvadás fel fog gyorsulni.

Svájc pénteken közölte, hogy az újradefiniált határokat mindkét fél gazdasági érdekeinek megfelelően alakították ki. Úgy vélik, hogy a határok tisztázása segít mindkét országnak meghatározni, hogy melyikük felelős az egyes természeti területek fenntartásáért. A svájci-olasz határokat a Plateau Rosa, a Carrel menedékház és a Gobba di Rollin térségében fogják megváltoztatni. Ezek mind a Matterhorn és a népszerű síparadicsomok, köztük Zermatt közelében vannak. A pontos határváltoztatásokat akkor hajtják végre és teszik közzé, ha mindkét ország aláírta azt. A BBC információi szerint a megállapodás aláírásához szükséges jóváhagyás Olaszországban folyamatban van.

Eltűntek kerültek elő az olvadás következtében

Az utóbbi években számos felfedezést tettek a svájci gleccsereken azok olvadása és gyors zsugorodása miatt. Tavaly júliusban a Matterhorn közelében talált emberi maradványokról bebizonyosodott, hogy egy 1986 óta eltűnt német hegymászóé. A Zermatt feletti Theodul-gleccseren átkelő hegymászók egy túrabakancsot és a jégből előbukkanó kramponokat vettek észre. 2022-ben egy 1968-ban lezuhant repülőgép roncsai kerültek elő az Aletsch-gleccserről. Az eltűnt brit hegymászó, Jonathan Conville holttestét pedig 2014-ben fedezte fel egy helikopterpilóta, aki valami szokatlan dolgot vett szúrt ki, miközben ellátmányt szállított egy Matterhorn-hegyi menedékházba.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés