ACNEWS

Újabb koronavírus-variáns tartja rettegésben a világot

Az USA-ban és Nagy-Britanniában már kimutatták a delta variáns új változatát.

Hirdetés
Ad image

Az USA-ban és Nagy-Britanniában már kimutatták a delta variáns új változatát.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is megjelent már az AY.4 egy új változata, a kutatók sürgősen vizsgálnák, mire képes ez a törzs.

A delta variánsnak már számos alváltozata van, melyek közül az AY-családba tartozóval kapcsolatosan merültek most fel aggodalmak. A mutáns törzs július óta gyorsan terjed Nagy-Britanniában a Newsweek cikke szerint, illetve mostanra már az USA-ban is megjelent, igaz, ott egyelőre csak hat mintában sikerült szekvenálni.

A Nagy-Britanniában felfedezett friss esetek 80 százalékáért jelenleg az AY.4 törzs felel, ennek az alváltozatnak egy frissebb mutációjáról van most szó, amely tartalmazza a Y145H mutációt is a tüskefehérjén.

Az utóbbi napokban ez az Cornelius Roemer bioinformatikus javaslata alapján az AY.4.2 nevet viselő új törzs okozza a friss esetek 8 százalékát a briteknél.

Scott Gottlieb, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) korábbi biztosa egy vasárnapi tweetben arról írt, hogy július óta egyre gyakoribbá vált ez a változat.

„Sürgősen kutatnunk kell, hogy kiderítsük, ez a delta változat fertőzőbb-e és elkerüli-e az immunitást. Nincs egyértelmű jele annak, hogy lényegesen fertőzőképesebb lenne, de azon kell dolgoznunk, hogy gyorsabban jellemezzük ezt és más új variánsokat is” – írta.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés